Written by 11:42 BODY

Wat is watervasten en waarom zou je eraan beginnen?

Waarom watervasten goed voor je is

Watervasten is een vorm van vasten waarbij je niks anders consumeert dan water. Deze methode van voedselonthouding wordt al duizenden jaren toegepast om uiteenlopende redenen. Vandaag de dag zijn mensen er vooral op gebrand om de metabolische staat van ketose te bereiken. Een lichaamseigen staat die het keto-dieet heeft geïntroduceerd. 

De gebruikelijke vorm van watervasten is een 2 a 3-daagse watervast (24-72 uur). Met de juiste begeleiding kun je de reiniging doortrekken tot 7 dagen of langer. Dit gaat voornamelijk in combinatie met de citroen detox, waarbij je slechts water met roze himalaya zout en citroen drinkt.

Disclaimer! Watervasten is niet aan te raden als je zwanger of jonger dan 18 jaar bent, een eetstoornis of diabetes hebt, aan de medicatie zit of zorg draagt voor een ander. Ook als je door een moeilijke tijd gaat, iets spannends op de planning hebt staan of flink moet presteren is het allerminst verstandig.

Waarom watervasten?

De voornaamste reden dat mensen watervasten is om hun gezondheid te verbeteren. Watervasten zuivert je lichaam en geest voor op de lange termijn. Het heeft meerdere gezondheidsvoordelen, zoals het afvallen van gewicht en detoxen van je lichaam.

Je metabolisme wordt letterlijk gereset, waardoor je lichaam niet loopt op glucose, maar op vetreserves. Dit zorgt voor een geleidelijke afname van je lichaamsvet. Bovendien zuivert je lichaam zich door alle oude en kapotte (gevaarlijke) cellen, die op de lange termijn in verband worden gebracht met kanker en Alzheimer, om te zetten in energie en proteïnen.

Het proces waarbij je lichaam oude cellen afbreekt en recyclet voor nieuwe heet autofagie. Ook wordt je lichaam efficiënter in het opschonen van suiker in je bloed. 

Wanneer jij voor het eerst over watervasten hoort, krab jij je waarschijnlijk achter de oren, maar het is alles behalve een marteling, eerder een verlichting. Niet voor niets dat het ook vanuit meerdere religieuze stromingen wordt aangeraden, met uiteraard de Ramadan als meest bekende voorbeeld.

Kijk, het hangt allemaal af van je perspectief en de energie waarmee je iets in gaat. Aan te raden is dus om zo snel mogelijk te beginnen wanneer je in de overtuiging leeft dat dit het beste voor je is. Bijvoorbeeld nadat je alle positieve voordelen ervan heb gelezen. 

Positieve bijeffecten van langere watervast

Er zijn een hoop redenen die jou kunnen motiveren om te starten met vasten. Hier heb je ze voor het gemak even op een rijtje:

 1. Optimalisering van je hormonen
 2. Het reset je lichaam en boost je metabolisme
 3. Het bevordert de aanmaak van het menselijk groeihormoon
 4. Je gaat er sneller door denken en krijgt meer focus 
 5. Het is goed voor je hart door de verlaging van je bloedsuiker en cholesterol
 6. Verhoogt je insuline gevoeligheid
 7. Het stimuleert afvallen ofwel vetverlies
 8. Je verbrandt ook op de lange termijn veel sneller vet
 9. Het bevordert het natuurlijke immuunproces om ontstekingen te bestrijden
 10. Zorgt voor een toename in energie
 11. Je huid wordt schoner, het werkt het proces van ouderdom tegen, is dus goed voor de huid
 12. Het verlengd je levensduur zolang je uiteindelijk maar weer gaat eten
 13. Door het niet koken, eten en toiletteren houd je meer tijd over voor belangrijkere dingen
 14. Je raakt op een dieper niveau bewust van je lichaam door het hongergevoel
 15. Meer controle over je geest door ‘nee’ te kunnen zeggen tegen lichaamseigen signalen

Afsluitend is het dus een gratis manier om jezelf en jouw lichaam beter te leren kennen. Wat je letterlijk doet is je honger beter begrijpen in plaats van ertegen te vechten. Dit maakt het geen strijd, maar een vredig leerproces. In deze ontwikkeling kom jij veel van jezelf tegen, groei jij in mate van zelfcontrole en creëer je een ander perspectief op het leven.

Van alle dingen die wij als mens noodzakelijk doen, is eten namelijk het meest recreatieve. Al onze sociale activiteiten spelen zich af rondom eten en drinken. Vasten is dus een manier om deze gewoonte eens serieus onder de loep te nemen en te kijken waar jij verbeteringen aan kunt brengen. Zij het in je energie, je compulsieve eetgedrag of algemene levensstijl. Vast en zeker zul jij eten nog meer leren waarderen dan ooit! 

Advies cold turkey watervasten

Wanneer jij voor het eerst gaat vasten is het raadzaam om enige voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld in aanloop naar jouw eerste keer watervasten minderen met eten, zodat je lichaam er alvast aan wendt. En zo bestaan er nog wel een aantal tips om je watervasten in goede banen te geleiden:

 • Houd de watervastperiode binnen de perken van 2 tot 3 dagen
 • Hydrateer jezelf goed om moeheid te voorkomen
 • Train niet intensief, maar beweeg voldoende door te wandelen
 • Mediteer en sta of zit stil bij wat er allemaal in jou, je geest en lijf omgaat
 • Stop met vasten wanneer je lichaam aangeeft écht een grens te hebben bereikt
 • Overweeg het nemen van supplementen
 • Train jezelf in aanloop naar het watervasten om te leven op minder calorieën

Watervasten om gewicht te verliezen?

Omdat watervasten je ervan weerhoudt om calorieën te consumeren kun je in korte tijd flink wat gewicht verliezen. Op gewicht hoef jij je echter niet direct te focussen, dat is namelijk een gevolg van discipline op de langere termijn. Om toch even de rekensom te maken, je kunt slechts 0,25 (tot 0,9) kilo per dag verbranden, wat gelijk staat aan 1.750 calorieën. In de eerste twee dagen moet je lichaam zelfs eerst nog alle aanwezige suikers opbranden. Na vijf dagen vasten heb je dus nog geen kilo verbrandt. Wat voornamelijk bestaat uit het verlies van water en koolhydraten, misschien zelfs spiermassa. 

Qua gewicht behaal je de echte winst dus pas wanneer je verder leeft op een gezond dieet en periodiek vast. Dit brengt ook minder risico’s met zich mee!

Waarom rigoureus watervasten?

“Maar waarom dan die rigoureuze vast, kun je niet gewoon elke dag een beetje eten?” horen wij je al vragen. Het antwoord is ‘Nee met hoofdletter N’. Wanneer jij slechts je calorieënconsumptie verlaagt, reageert je lichaam met het vertragen van je metabolisme om de calorieën die je consumeert eerst te verbranden. Dit geeft je een gevoel van honger en lusteloosheid. Letterlijk voor niks, want je verbrandt niet meer calorieën dan je eet. 

Wanneer je compleet vast, reduceert jouw lichaam je metabolisme tot nulpunt om je voedselinname te matchen. Wanneer je in deze crisis staat belandt ontstaat er een kettingreactie aan adrenaline, testosteron en groeihormonen. Je dwingt jezelf in de overlevingsmodus die je in de oertijd nodig had om te jagen en slagen. Vandaag de dag kun je dit zien als effectief meer werk verzetten, wat je ook doet.

Profijt van watervasten voor je hersenen

Hoewel je maag tijdens het vasten leeg loopt en zich ontdoet van een opgeblazen gevoel, gaan je hersenen erop vooruit. Je wordt alerter, scherper en hebt meer focus voor hetgeen dat je doet. Dit is te wijten aan de extra bloedtoevoer, de verbranding van ketonines en minder afleiding van lichaamseigen impulsen, ofwel cravings. De energie die normaal gesproken naar je verteringssysteem gaat ontvangen je hersenen met open, uh, armen. 

Vetverbranding en Ghreline

Na een aantal dagen raakt de brandstof van snel verbrandende suikers op en gaat het over op de diesel werking van vet. Tenzij je een Olympisch atleet ben, heb je hier nog genoeg van! Daarom is de honger die je ervaart slechts een mentaal probleem, gebaseerd op een vast eetpatroon en het stofje ghreline. 

Dit hongerhormoon herinnert jou aan de routine die jij door cold turkey te vasten overboord gooit. Omdat je niet meer hoeft te luisteren naar het beleid van dit stofje lijd jij minder dan ooit aan honger. Dat is even wennen, maar niet problematisch, want in plaats van te verhongeren, is voor je lichaam het echte buffet geopend. De honger die je ervaart is gewoon het loskoppelen van de ene brandstoftank en het aansluiten van de ander. Van suiker naar vet verbranden! Dat gevoel verdwijnt vrij snel en je krijgt er ook nog eens wilskracht voor terug. 

Maak je dus ook geen zorgen over je duurzame spieren. Je lichaam verbrandt alleen je spieren op het moment dat het echt nodig is. 

Suikerverslaving als extra horde

Mocht je nog niet eerder hebben gevast, dan wordt het nog ietsje zwaarder, want er bestaat een grote kans dat jouw lichaam vooral in de eerste twee dagen zal schreeuwen om suikers en granen. Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je ter voorbereiding al minderen in het voeden van deze verslavingen. Doe dit met de voeding zoals die zoals eerder beschreven al aansluit op een Keto-dieet. 

Wat kun je drinken tijdens een watervast?

Eenmaal in je vast moet jij je volledig werpen op water. Het belangrijkste om te weten is dat je lichaam nu geen vocht meer onttrekt uit datgene wat je normaal gesproken eet, dus moet je nog meer drinken. Gelukkig geeft water tot op zekere hoogte ook een verzadigd gevoel. Het is dan ook belangrijk om je dag te starten met een flink glas water!

Om er een beetje afwisseling in te brengen kun je ervoor kiezen om vers citroensap en zeezout toe te voegen. Ook andere soorten fruitsappen zijn natuurlijk welkom. En alsof dat nog niet genoeg was, kun je ook nog kiezen voor koffie, groene thee of bouillon.

Als extra toevoegingen kun je kiezen uit cayennepeper of kaneel, deze stoffen hebben allen honger-onderdrukkende werking! Voor het gemak kun je ook nog elektrolyten in je water doen om ervoor te zorgen dat jij je niet zo licht in je hoofd voelt. 

Elektrolyten

Elektrolyten zijn de vitale mineralen die je kunt oplossen in water om positief en negatief geladen ionen te creëren die elektriciteit geleiden. Je lichaam heeft zowel binnen als buiten een juiste balans nodig om goed te functioneren.

De mineralen natrium, kalium, magnesium, chloride en calcium moeten in balans zijn om een ​​gezonde bloeddruk, hartritme, spier- en zenuwfunctie en andere belangrijke lichaamsfuncties als hydratatie te reguleren.

Als je bijvoorbeeld te veel water drinkt, kan dit ervoor zorgen dat de elektrolytniveaus in het lichaam van slag raken en het natriumgehalte sterk daalt.

Nutriënt-deficiënt

In een staat van ketose spoelen de nieren meer elektrolyten uit dan normaal, inclusief magnesium, kalium en zout. Door het gebrek aan specifieke voedingsstoffen kun je nutriënt-deficiënt worden. Het is dan ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Naast het afvallen en het hebben van geen eetlust kun je de volgende symptomen krijgen door voedingstekorten:

 • Moe worden
 • Geen uithoudingsvermogen
 • Duizeligheid
 • Zwak
 • Haaruitval
 • Nagels worden borstelig
 • Stemmingswisselingen
 • Afname cognitieve functies

Deze symptomen worden ook wel als de keto-griep ervaren. Dit kan erop wijzen dat jouw elektrolyten uit balans zijn en dat je deze moet vervangen. Neem daarom multivitaminen, voedingsstoffen en vitamines, visoliën om de voedingsbasis te dekken.

Hoelang kun je watervasten?

Maar hoelang duurt het dan voordat je nutriënt-deficiënt wordt? Zeker als je de rekensom met natrium maakt kan dit zich zomaar snel voltrekken. Aangezien een volwassen man 3,4 mg natrium per dag moet consumeren, en natrium een mineraal is dat snel wordt opgebruikt, is het een angstig idee dat je van de ene op de andere dag ten vloer stort wegens een gebrek aan natrium. Gelukkig laat een tekort aan elektrolyten wel langer op zich wachten dan gedacht. Vooral de eerste 2 tot 3 dagen zit je safe.

Omdat ieder lichaam anders is en het onderzoeken ervan gevaarlijk. Toch kun je enige rust vinden in de ervaringen van anderen. Een watervast van 4 tot 7 dagen is behoorlijk standaard in de wereld van vasten, waar sommigen het zelfs doortrekken naar een maand.

Er zijn zelfs hongerstakers die 43 tot 73 dagen zonder eten doorgaan! Al valt dit allemaal in het niets bij de prestatie van de Schot Angus Barbieri, die in 1971 het Guinness Book of Records haalde door maar liefst 382 dagen niet te eten. De beste man woog dan ook 207 kilo toen hij begon en eindigde op 82 kilo!

Dit deed hij overigens met supplementen, vooral zout. Een leven zonder dit mineraal wordt je al snel fataal. Schattingen lopen uiteen van één tot drie weken. 

Dan heb je ook nog de mensen die dryfasten, dus overleven zonder te eten of water te drinken. Tijdens het vasten maakt het lichaam dan metabolisch water aan uit vet (ketose). Waag jezelf hier echter niet te lang aan, want naar schatting kun je slechts 100 uur zonder het drinken van water.

Uitdroging door watervasten

Het is niet ongewoon om tijdens het watervasten uit te drogen. Als je eenzelfde hoeveelheid water drinkt en geen voedsel eet, krijg je niet genoeg vocht binnen. Uit het eten wat je normaal gesproken eet onttrek je zo’n 20-30% van het vocht dat je dagelijks nodig hebt. Wanneer dit dus wegvalt is het zaak dat je meer water drinkt dan normaal! Je lichaam laat jou dit ook wel weten. Dit begint met lichte symptomen van uitdroging, namelijk hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, constipatie, lage bloeddruk en gematigde productiviteit.

Vooral het verlagen van je bloeddruk kan als vervelend worden ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je uit het niets snel opstaat en je bloed dit rappe tempo niet bij kan benen. Zo loop je een flauwte op die men ‘orthostatische hypotensie’ noemt. 

Kalium en natrium pomp

In je lichaam heb je zoiets als de natrium-kalium pomp. Van alle energie die je lichaam gebruikt om te verteren, haar te laten groeien, spierbewegingen mogelijk te maken en de energie die nodig is om alle enzymen te laten werken, neemt deze pomp 30% van alle energie op die door je lichaam wordt gebruikt.

De pomp is het mechanisme voor de beweging van elektrolyten door het celmembraan. Elektrolyten zijn elektrisch geladen chemicaliën of mineralen als natrium (sodium) en kalium (potassium). Natrium gaat de cel uit en kalium gaat de cel in. Het doel is om de cel elektrisch geladen te houden, zodat deze kan werken als een batterij. 

Kalium helpt elektrische signalen naar cellen in je lichaam te transporteren en is essentieel om ervoor te zorgen dat je zenuw- en spiercellen, met name hartspiercellen, goed functioneren. Een zeer lage kaliumspiegel (minder dan 2,5 mmol / l) kan levensbedreigend zijn en vereist met spoed medische hulp.

Functie van balans

De balans van natrium en kalium heeft 4 primaire functies:

 1. Ondersteuning van neuronen om de zenuwen te helpen signalen over te brengen
 2. Werking met calcium om de spieren te helpen samentrekken (spierfuncties)
 3. Hulp aan de cellen om een juiste Ph-waarde te behouden
 4. Hulp om de vloeistofcontrole van het lichaam te behouden

Een tekort aan kalium (4 keer zoveel dan natrium) kan leiden tot zenuw en spierklachten:

Vermogen van de zenuwen van het brein 

 • Langzame reflexen
 • Tintelingen in de zenuwen
 • Gevoelloosheid in de zenuwen
 • Abnormaal hartritme
 • Versneld gevoel van futloosheid
 • verwarring, vergeetachtigheid en concentratieproblemen

Vermogen van de spieren om samen te trekken en te ontspannen

 • Krampen
 • Spierpijn
 • Spierstijfheid, pijn
 • Trillingen
 • Constipatie
 • Zwakte in het algemeen
 • Hoge bloeddruk

Om dit te voorkomen heeft een gemiddelde, gezonde volwassene ongeveer 500 mg sodium (natrium) per dag nodig, en niet meer dan 2.300 mg. In normaal keukenzout zit 40% sodium, waardoor een standaard theelepeltje met 2,325 mg al voorbij het maximum gaat. Gebruik je dus slechts een vleugje zout, dan zit je al helemaal goed. Het is hierbij vooral van groot belang dat je naast sodium ook voldoende potassium (kalium) binnenkrijgt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium is 3.4 milligram (mg) voor volwassen mannen en 2,6 mg voor volwassen vrouwen.

Supplementen voor watervasten

Hoewel er met intermittent fasting geen nood aan de man is wat betreft de voedingsstoffen, kun je tijdens het keto-dieet en watervasten wel de nodige supplementen gebruiken. Dit geldt niet voor allen. Zo wordt B12 tot een jaar worden bewaard, waardoor op basis van je reserves niet direct een probleem vormt. B1 en kalium worden daarentegen niet lang bewaard, dus deze tank kan snel leegraken. Om je keto-dieet door goede banen te geleiden kun je jouw vitamines en mineralen aanvullen met omega 3-vetzuren, mineralen en vitamine C, D en E.

Sporten tijdens vasten

Hoewel we in de opvatting leven dat een goede workout een goede voorbereiding nodig heeft, ligt het grootste succes in het niet eten voor je training. Verschillende bedrijven capituleren op het idee dat jij een pre-workout shake of maaltijd nodig hebt, maar juist het sporten in nuchtere toestand kent vele voordelen. 

Insulinegehalte en testosteron

Hoe werkt dit dan? Je insuline niveau begeeft zich tijden het vasten op de basislijn. Wanneer jij dus iets voor het trainen consumeert, stijgt je insulinegehalte, terwijl het doel juist zou moeten zijn om de piek van insuline te beperken. Tevens beperkt een stijging van glucose in je systeem het menselijke groeihormoon. Tijdens het (intermittent) vasten word je gevoeliger voor insuline en helpt het menselijke groeihormoon jou om vet te verbranden en spieren op te bouwen. 

Wanneer jij nuchter traint kun je rekenen op een testosteron-boost. Zowel bij mannen als vrouwen verhoogt testosteron het libido, de spiermassa en het energieniveau. In een nuchtere toestand kunnen testosteron en HGH samenwerken om momentum te creëren voor het verbranden van vet en het opbouwen van spieren. 

Nuchter trainen tijdens watervasten

Je lichaam heeft alles al in zich op uitzonderlijke prestaties te leveren. Op basis van de werking van ketonen en je vetreserves moet jij in theorie gewoon kunnen sporten. Echter vereist dit wel wat aanpassingsvermogen van je lichaam.

Wanneer jij in een volledige watervast zit moet je ten alle tijden blijven luisteren naar de grenzen die je lichaam aangeeft. Keto griepsymptomen tijdens het trainen zijn onvermijdelijk als je niet genoeg L-glutamine (leukocyten, witte bloedcellen) hebt en jij jezelf overtraind. Op deze manier onderdruk je namelijk jouw immuunsysteem en heb je tijdens je training en herstel minder vermogen om infecties te bestrijden.

Voel jij je licht in je hoeft of futloos, dan is het niet raadzaam om heel intensief te trainen. Drink daarom genoeg water, denk aan je vitamines/mineralen en werk jezelf toe naar een niveau waarop je lichaam gewend is aan de intensiteit, elke keer een stapje hoger. Wanneer je intermittent vast eet jij één tot twee keer per dag, wat zorgt voor meer voeding en dus meer ruimte om tot het gaatje te gaan en te groeien.

Wil jij echter afvallen met sporten tijdens het vasten, weet dan dat 85% van afvallen een gevolg is van je dieet en sport slechts 5%. Wees dus geduldig, want de gevolgen van zowel een dieet als je training kosten tijd. 

Wanneer trainen tijdens watervast?

Wil jij toch gewoon de beest uit gaan hangen, dan is het verstandig om direct ‘s ochtends na het waken aan je workout te beginnen. Je maakt dan gebruik van het natuurlijke momentum van lichaamseigen circadiaanse ritme. 

Tanden poetsen tijdens watervasten

In theorie verminderd een keto-dieet het risico op tandbederf. Toch vereist een goede mondgezondheid een uitgebalanceerd voedzaam dieet en is het advies om twee keer te poetsen met een fluoridetandpasta. Het eten van minder koolhydraten, en dus minder plakvorm op de tanden, biedt geen garantie voor een gezonde mondhygiëne. Zonder tanden poetsen zal zich, ongeacht wat je eet, een dun laag plak op de tanden vormen die tandvleesaandoeningen veroorzaken. 

Stoppen met watervasten

Zoals gezegd groei jij in je vast en wordt het na 2 dagen al een stuk makkelijker, aangezien je lichaam inmiddels overleeft op vetverbranding. Mocht jij het echt niet volhouden en werkelijk instorten, verlies jezelf dan niet in je trots en eet wat om het op korte termijn gewoon weer opnieuw te proberen. 

Tik jij wel die 4 tot 7 dagen aan, gefeliciteerd! Je kunt je dan opmaken voor een feestmaaltijd die helaas wel zijn restricties heeft, ook al is dit weer slechts een kwestie van perceptie. Uiteraard ligt de basis nu in het gezond eten van volwaardige voedingsmiddelen. 

Refeeding syndroom na watervasten

De periode na het watervasten vereist enige voorzichtigheid. Na een periode van ondervoeding kun je namelijk een refeeding syndroom oplopen. Hierbij krijg je hormonale en metabole stoornissen wanneer je uit het niets grote hoeveelheden calorieën of koolhydraten binnenkrijgt.

Houd rekening met de verandering die heeft plaatsgevonden in je maag. Je menselijke microbioom – een verzameling aan micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten – verkeerd met je maag in een kwetsbare staat, gevoelig voor alle rotzooi die je erin gooit. Door deze reset moet je dus waken voor koolhydraatrijke maaltijden. Ook noten, zaden, kruisbloemige groenten (alle kolen), zuivel, eieren en alcohol vormen een risico.

Wees in de eerste 24 uur dus voorzichtig met wat je eet en eet vooral licht, totdat je lichaam is bijgekomen! Denk aan kleine maaltijden zoals een salade of smoothie.  De beste keuze is dus gewoon een verse salade met olijfolie en kip of vis.

5 praktische tips om een 3-daagse watervast te starten

Zelf beginnen aan je watervast? Bereid je goed voor met deze 5 praktische tips om een 3-daagse watervast te starten:

 1. Denk aan je timing, zeker als beginner. Zorg dat je de vrijheid hebt om je volledig op jezelf te focussen. Kies bewust voor een 3-daagse periode waarin je spaarzaam om kunt gaan met je energie, aandacht en focus, en dus geen externe afleiding of verantwoordelijkheden hebt. Breng andere mensen desnoods op de hoogte van je vast, zodat zij hier op kunnen anticiperen. Bonus hierbij is dat je eventueel steun krijgt om mee te praten over je ervaring.
 2. Maak je koelkast leeg voordat je begint. Om geen voedsel te verspillen, en je toch 3 dagen niet eet, is het verstandig om rekening te houden met de houdbaarheidsdatum van etenswaar in je koelkast. Het zou zonde zijn om eten weg te moeten gooien, dus eet voor je watervast alles op óf vries het in. Aandachtspuntje blijft natuurlijk wel dat je na je vast genoeg te eten hebt dat nog goed is. Let op! Waak voor het refeeding syndroom en houd je eerste maaltijd na je vast dus licht en gezond.
 3. Blijf jezelf goed hydrateren en drink voldoende water, zeker aan het begin van de dag! Haal dus alles wat je voor een watervast nodig hebt in huis voordat je begint. Dit is misschien een brainer, maar het is o zo fijn om goed voorbereid te zijn. Ook al gaat het slechts om citroen, limoen, granaatappel zaadjes, Himalaya-zout, bronwater, kruidenthee, koffie of supplementen.
 4. Wees spaarzaam met je energiebalans en dus de mate van beweging, maar maak het makkelijker voor jezelf met bezigheidstherapie. Aangezien een watervast toch een redelijke aanslag op je lichaam kan vormen dien je hier bewust mee om te gaan. Er zijn een aantal disciplines waarmee je toch lekker in beweging blijft, zonder dat je licht in je hoofd wordt of flauw valt van de explosiviteit. Denk aan yoga, stretch-oefeningen, Qigong, wandelen of hangen (aan een stang om je ruggengraat te verlengen), maar ook mindfulness oefeningen zoals meditatie of lezen.
 5. Houd een dagboek bij om bewust te blijven van je ervaring, zodat je hier later nog eens op kunt reflecteren en waar nodig aanpassingen kunt doen. Op deze manier weet je waar je het voor doet en kun je eventueel je volgende vast verlengen om je grenzen te verleggen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van je gewicht, je gevoel en je waterinname.

Een experiment als conclusie

Zowel de watervasten als het keto-dieet of intermittent fasting vormen een experiment om te kijken wat jouw lichaam nu eigenlijk met jou doet als jij niet eet. Gun jezelf ontzettend veel zuivering, discipline en wilskracht door je gereguleerd te onthouden van eten en een verscheidenheid aan voedingswaren. Zeker de suikercrash en het activeren van de keto-modus zijn het ontdekken en verkennen waard. Als jij ten alle tijden je gezondheid in acht neemt, zul jij op de lange termijn enorm veel fysiek en mentaal succes behalen. Leef op ketonen, minimaliseer je calorie inname, optimaliseer je metabolisme en maximaliseer je gewichtsverlies om lekker energiek in je vel te zitten, je gevoel van honger lijden te stoppen en ontstekingen in je lichaam te reduceren!

Daarnaast geeft het je een breder perspectief op de wereld door een kijkje in de keuken van mensen die echt honger lijden. Wat zeker in deze tijd geen overbodige luxe is. Naar schatting van de World Food Organization sterven er door de corona crisis maar liefst 100 miljoen mensen aan honger. Om solidair aan hun te zijn kun jij jezelf testen door te kijken hoelang je dit vol kunt houden met een minimum van 3 tot een maximum van 7 dagen.

(Visited 13.552 times, 8 visits today)
Close