Op zoek naar bangers uit Valhalla die je in contact brengen met de primitieve, heidense en mystieke geest van de Vikingen? De plaag uit het Noorden die plunderden voor een bestaan. Laat je zeilen dan zakken en zet je trommelvliezen op scherp! Je staat op het punt om tien authentieke muziek acts te ontdekken die oeroude Noorse muziek ter ore brengen!
Noorse muziek
Het tijdperk van de Vikingen ligt al even achter ons. Hun gloriedagen duurden van het eind van de achtste tot het midden van de elfde eeuw. Toch galmen hun oorlogsdrums nog door en channelen een aantal artiesten de melodieën en klanken uit de Vikingtijd. Met ieder een geheel authentiek Oudnoors geluid zijn dit de acts met wie jij je innerlijke viking kunt ontdekken.
1. Wardruna
‘De bewaker van geheimen’, ‘zij die fluistert’, ofwel Wardruna! De componist, zanger en multi-instrumentalist Einar Selvik en zanger Kristian Eivind Espedal, die elkaar kennen van de black metal band Gorgoroth, vormen samen met de zangeres Lindy Fay Hella sinds 2003 de band Wardruna.
Ondersteund door nog zes bandleden vertalen ze Noorse culturele en esoterische tradities naar grimmige Noorse muziek. Om dit verder tot leven te brengen zetten ze Noordse historische en traditionele instrumenten in. Denk aan trommels van hertenhuid, geitenhoornen en fluiten, maar ook kraviklyra, taglharpas en langeleik. Gepaard met natuurlijke geluidsbronnen zoals donderende rotsen, kletterend water en brandende fakkels.
Wardruna is bij uitstek de beste vertaler van de Noorse runen, de uitspraken van Odin uit de Völuspá, en andere oud Noorse mythen en legenden. Met odes aan raven, wolven en herten zet Selvik zijn kennis van oude culturen in om onze relatie met elkaar, de natuur en dat wat groter dan onszelf is te verbeteren. Op hun Noorse muziek neem je een reis door alle frequenties van het aardse, het organische en het etherische.
Is het de bek van het vogeltje die de muziek maakt? Dan is Wardruna de reïncarnatie van Vedrfolmir, de grote vogel op yggdrasil. Laat je omver blazen door een band die vandaag de dag misschien een beetje buiten de toon valt, maar precies wat de moderne wereld nodig heeft. Voel de rauwe emoties, de kracht en de magie:
2. Heilung
Gooi gereconstrueerde zwaarden en menselijke botten gepaard in de mix met stromend water, rammelaars en keelzang, en je krijgt de Noorse muziek van Heilung.
De neofolkgroep Heilung werd in 2014 geboren als uitlaatklep van de zanger Kai Uwe Faust. Een tatoeëerder gespecialiseerd in Oudnoorse tatoeages. Voor zijn reis naar Valhalla strikte hij Christopher Juul, muzikant van Euzen. Het trio dat later de muziekwereld zou veroveren werd compleet gemaakt door Maria Franz. De vriendin van Christopher en destijds tevens zangeres van Euzen.
Ze omschrijven hun muziek als “amplified history”. Een eerbode aan de vikingen uit de ijzertijd van het Viking-tijdperk. Hun acts laten je verdwalen in de fjorden van muzikaliteit. Op runeninscripties-gebaseerde teksten zijn tot leven gebracht via kenmerkende symboliek, rituele totems en archaïsche kledingdracht uit het Bronzen tijdperk.
3. Danheim
Mike Schæfer Olsen, een Deense ambient en Nordic folk muzikant, is het brein achter Danheim. Letterlijk vertaald ‘Deens huis’, afgeleid van ‘Danmark’ en het Oudnoorse woord ‘heim’. Sinds 2016 in de ban van Noordse mythologie en Deense folklore, vertelt Mike je de donkere kant van de Vikingen op een ambient beat. Zijn Noorse muziek brengt hij vervolgens op je netvlies met een levendige verbeelding en grimmige creativiteit.
Toonaangevend is het album Hringras, wat cirkel betekent, uit 2019. Het album omvat dode planten, overleden dieren en menselijke botten om de transitie van leven naar dood tot expressie te brengen. Niet voor niets werd hun oorlogsmuziek gebruikt op de achtergrond van raids en veldslagen in de wereldberoemde serie Vikings.
Mochten de vikingen een subwoofer in hun boot hebben, dan hadden ze Danheim opgezet wanneer het tijd was om te plunderen. De gevarieerde instrumentatie, gegoten in een viscerale en hypnotiserende compositie, laat de vijand beven van een multidimensionaal Viking-klankbad. Met de oorlog anthems van Danheim voelt een koude douche aan als een warm bad! Of niet, berserker?
4. Munknörr
De componist en producer Damián Schneider vormt samen met de Griekse zangeres Aethelwyne het duo Munknörr. ‘Het schip van de Geest’ vanuit het Oudnoors vertaald. In hun composities brengen ze een heidens geluid met een donkere en mystieke vibe, geïnspireerd op Sjamanistische, Noordse en Keltische muziek. Hun primitieve geluid helpt je om dichter bij de natuur te komen.
Waar het begon met een meditatief en filmisch geluid, trakteert Munknörr je nu op een instrumentale reis naar de oudheid. Geleid door een sjamanendrum, gitaar, tagelharp, kaakharp en verschillende soorten shakers en stokken kom je dichter bij de oorsprong.
Zelf niet zo’n prater, heeft Damian samen met Aethelwyne zijn ontlading voor wat hij voelt in Noorse muziek gevonden. Hun eerste album Eikthrynir (levensgever), het hert dat op het dak van Valhalla staat, vertelt het verhaal van een man die de dualiteit in het leven heeft leren waarderen.
Leven, dood en balans
Damián las veel over sjamanisme, dierentotems, prooi-jager in de dierenwereld. In de natuur moet eerst iets sterven om leven te brengen. Dit gaf hem het inzicht dat de dood een verandering van energie is. We hoeven het einde van ons leven dus niet te vrezen. Dit leerde hem om zijn jeugdangst voor de dood onder ogen te zien en te overstijgen met zijn muziek.
Daarnaast handelt Damián naar de waarde die hij vindt in balans en evenwicht. Als producer heeft hij persoonlijk ervaren hoe technologie de deuren opent voor muzikanten. Tegelijkertijd waakt hij voor onze afhankelijkheid van technologie. Daarom maakt hij muziek die de samenleving met respect dichter bij de natuur brengt.
5. SKÁLD
Skalds waren de verhalenvertellers, dichters en muzikanten die in het Oudnoors verhalen vertelden over de bloedlijnen en heldenverhalen van Vikingen en hun goden. Skáld is dan ook een perfect gekozen bandnaam voor de producer-componist Christophe Voisin-Boisvinet en het trio getalenteerde zangers. Justine Galmiche, Pierrick Valence en Mattjö Haussy. Samen zingen ze met oeroude zangtechnieken de erfenis van de Skaldische poëzie (Edda) uit La Völuspá en Gylfaginning nieuw leven in.
Laat je meenemen op een trip door de Scandinavische kosmogonie en mythologische episodes met de goden van Ásgard. Ontdek via de muzikale vertaling van het runenaflabet symbolische plaatsen van het universum van de Vikingen. Zoals Valhalla of de negen koninkrijken van Yggdrasill. Je wordt ondergedompeld met de rijkdom van de Scandinavische cultuur via tribale en kleinere percussies. Van de martiale kracht van sjamanistische trommels tot de muzikaliteit van snaarinstrumenten.
Laat je door bijlen en zwaarden die tegen de schilden van de krijgers leiden in een staat van trance. Steek in trance de Bifröst over en ga duizend jaar terug de tijd in om te dansen te midden van de Völur, de priesteressen die de toekomst voorspellen. Ervaar de gezongen verhalen met ritmische zang uit een oertijd waarin de koningen uit de zeeën van het Noorden rijken deden beven.
6. Eivør
De Faroese singer-songwriter en actrice Eivør Pálsdóttir schitterde al op tv in haar 13de levensjaar, was vanaf 1999 lid van de Faeröerse rockband Clickhaze maar is sinds 2000 een eigenzinnige soloartieste onder de naam Eivør. De vrouwelijke naam Eivør – niet te verwarren met de Viking raider uit Assassin’s Creed Valhalla – betekent “geluk” of “verdediger”, en ons geluk geven doet ze. In het Faeröers, IJslands, Engels, Noors en Zweeds brengt ze een groot aantal van verschillende muziekstijlen en genres ter gehore. Zoals folk, rock, elektronische pop, wereldmuziek, jazz en zelfs klassieke muziek.
Een groot deel van de door haar gezongen liederen zijn eigen composities. Elk album dat ze maakt kenmerkt een fase waar ze doorheen gaat in haar leven. Van teruggaan naar haar roots in ‘Slør’ (2015) tot aan het uitkijken en navigeren door onbekende plaatsen in ‘Segl’ (2020). Elk album bevat elementen uit haar vorige werk, verweven met datgeen wat ze graag wilt verkennen. Vandaar dat ze ook zo divers is, maar trouw blijft aan haar roots.
De Faeröer eilanden of Schapeneilanden (Deens: får betekent schaap; øer eilanden) zijn 18 eilanden die precies in het midden van de driehoek IJsland, Noorwegen en Groot-Brittannië liggen. De archipel is een autonoom onderdeel binnen het Koninkrijk Denemarken, met als hoofdstad Torshavn. Een naam die verwijst naar de Vikinggod Tor. In feite is elke bewoner een afstammeling van de Noorse Vikingen, boeren en herders die hier een rustig leven vonden. Ver weg van de piraten en tirannen op het vasteland.
Deze rust bewaakt deze veelgevraagde soundtrackcomponist, te horen in God of War (2015) en The Last Kingdom (2020), nog steeds. Haar unieke stijl, waarin haar veelzijdige stemgeluid het middelpunt vormt, verzacht de wonden van het slachtveld.
7. Forndom
De Zweedse multi instrumentalist en Noordse folkmuzikant Ludvig Swärd heeft zich in de Noordse folkscene gevestigd als Forndom. Een combinatie van het Oudnoorse woord ‘fordom’, dat ‘van oud’ betekent, en het moderne Zweedse woord ‘forn’, wat staat voor ‘oeroud’. Met zijn Noordse muziek probeert Ludvig onze verloren band met de natuur te herstellen, opdat we ooit onze verloren wijsheid zullen terugvinden.
Ludvig had altijd al een passie voor de natuur. Voor Forndom onderhield hij sinds 2012 een fotografieblog op Tumblr onder de naam Heathen Harnow. Hier hield hij zijn fanbase in awe met atmosferische beelden, geïnspireerd door de Scandinavische natuur, folklore en mythe. Door de ritueel-ambient act op het Zweedse festival “Arosian black mass” in 2012, besloot hij de sfeer van de foto’s ook met muziek aan te vullen.
Om zijn werk en persoon betekenis te geven veranderde Ludvig zijn naam waaronder hij in 2015 zijn eerste release, Flykt, uit bracht. In 2016 volgde het muzikaal meeslepende project Dauðra Dura, wat ‘Deuren van de Dood’ betekent in het Oudnoors. Door het gebruik van traditionele Noorse instrumenten zoals de Tagelharpa, de Näverlur en een Vevlira (of Hurdy-Gurdy) vormde Forndom een sterke toevoeging aan het Scandinavische folkmuzieklandschap.
Opgegroeid met Scandinavische kinderliedjes, zette Ludvig de muzikale lijn van zijn vaders kant in de familie door. Zijn vader speelde als cellist concerten van Bach, Beethoven, Haydn, Mozart, waar zijn oma autodidactisch een aantal volksinstrumenten bespeelde. Als one man band speelt Forndom verder nog een sjamanen drum, Kader drum, Joden harp en diverse percussie. Kun jij ze allemaal herkennen? De diep sacrale dimensie en de intensiteit van het gevoel bezorgen je een betoverend duister auditief avontuur!
8. Rūnfell
Het maken van kunstwerken, merchandise graphics, fotografie, filmen en componeren doet Fabijan allemaal zelf onder de naam Rúnfell. De naam “Rúnfell” combineert het woord “runen” met het duitse woord “Fell” dat zich laat vertalen naar “bond”. Een warm stuk bond bij de open haard moet je in combinatie met de beschermende runen een veilig gevoel geven in een stormachtige omgeving. Iets vertrouwds, iets beschermends, iets dat klinkt als thuis. Eenzelfde soort gevoel probeert Fabijan bij je op te roepen met zijn muziek!
Fabijan uit Zuid-Duitsland heeft een lange reis achter de rug in het ontwikkelen van de skills voor zijn soloproject. Vanaf zijn vierde speelt hij al accordeon, wat hij opvolgde met piano en gitaar. Niet alleen ontpopte hij zich tot gitaarleraar, ook was hij onderdeel van een bandje. Een nieuwe interesse in oude historische instrumenten die hij zelf nog moest repareren deed hem besluiten zijn elektrische gitaar van de hand te doen. De doorverkoop leverde hem een zakcentje op tijdens zijn studie archeologie die hij uitzwaaide uit een gebrek aan baanzekerheid. Fabijan stortte zich sinds april 2017 volledig op componeren, waarmee hij na het insturen van zijn werk in september 2019 een opleiding tot sound & music designer afdwong.
Perfectionistisch componist in Noorse muziek
Nu wekt Rūnfel de geesten van onze Noorse voorouders weer tot leven via krachtige instrumenten en muziek. Zijn unieke stijl kenmerkt zich met ritmische rituelen, krachtige melodieën en historische lading als eerbetoon aan de Noordse mythologie.
Luister hieronder naar het nummer ‘Skadi’, wat ‘verlies’ of ‘dood’ betekent. Zoals het onderscript lees is de dood een belangrijk onderdeel van de vikingcultuur.
“Vijanden, vrienden en familie werden op een bepaald moment in hun leven met de dood geconfronteerd. Sommigen te vroeg en anderen te laat, zo gaan de geruchten. Neem deel aan een feestelijke ceremonie ter ere van de dood van een van uw clangenoten en bereid u voor op een onvergetelijk feest.”
9. Sowulo
De multi-instrumentalist, componist en producer Faber Horbach vormt samen met Klaartje van Zwoll, Chloe Bakker en Pan Bartkowiak de Nederlandse band Sowulo. Sowulo staat via een omweg via Sowilu, Sowilo, Sol of Sigel, voor de rune-s. De runennaam van de Zon die de cyclus van het jaar creëert. Niet voor niets dat cyclische aard van de Zon centraal staat in hun leven en muziek.
Ben jij net als Faber in het leven ook op zoek naar wat een ‘Cyclische manier van leven’ genoemd kan worden? Elk muzikaal onderdeel van Sowulo vormt een cycli. Van elk individueel nummer tot de hele discografie. Ze volgen de beweging van de zon en vertellen de verhalen van onze innerlijke en uiterlijke cycli van dag en nacht, de vier seizoenen, leven en dood.
Sowulo maakt sfeervolle donkere folk. Sterk geworteld in ons heidense verleden. Bij live shows betreedt de act het podium met kostuums die je terugbrengen naar de oude dagen van de Viking dorpelingen. Met een grote passie voor muziek, geschiedenis en sjamanisme brengt de groep melancholische en betekenisvolle liedjes vol geest en diepte aan de man. Inmiddels zijn honderduizenden luisteraars over de hele wereld geïnspireerd om zich via hun muziek verbinden met hun cyclische en spirituele natuur.
Brego in Breoste
Naast de cyclische aard van het bestaan roepen de teksten en Noorse muziek archetypische wijsheid op. Fabrer heeft zijn ‘vier seizoenen’ verbonden met ‘de vier archetypen’ in verschillende mythen en pantheons. Zo heeft hij de Krijger, De Minnaar, De Koning en De Magiër verbonden met (innerlijke) Lente, Zomer, Herfst en Winter in een cyclische of spiraalvormige beweging.
Het nummer Brego in Breoste vertelt over de koning en koningin die we allen in ons hebben. Het vermogen om ons innerlijke koninkrijk te leiden. In het angelsaksisch betekent ‘Brego in Breoste’ zoiets als ‘Koning in de borst’ of ‘Opperhoofd in de borst’. De boodschap die Sowulo je mee wil geven is dat je geen uiterlijke rijkdom nodig hebt om je innerlijke rijkdom te ervaren. Luister naar wat je innerlijke stem te zeggen heeft.
Zeker vandaag de dag is er te veel lawaai en onrust in en om ons heen om de stem van het goddelijke zelf te horen. Hierdoor groeien we op, maar bereiken we onze volwassen natuur niet. Wwe blijven op het niveau van onvolwassen egobevrediging.
10. Nytt Land
Helemaal uit afgelegen Siberische provincie Kalachinsk in Rusland brengen man en vrouw Anatoly en Natalya Pakhalenko rituele Noorse muziek aan de man onder de naam Nytt Land. In het Noorden staat de bandnaam voor “Een nieuw land”. Niet voor niets dat de folk-rock band zich richt op het oude Scandinavië. Hun muziek is grotendeels gebaseerd op de bronnen uit de Poëtische Edda en Noorse mythologie.
De combinatie van mannelijke en vrouwelijke stemmen wordt gebruikt om via oude traditionele zangtechnieken mensen tot extase te brengen op Viking, folk en metal festivals in heel Europa. Hun authentieke aanpak, echte inheemse handgemaakte instrumenten (zoals de Kantele en de Talharpa) en kolossale enthousiasme helpen hen om de ware geest van de oude Noordelijke muziek te vatten zoals niemand in Oost-Europa dat eerder heeft gedaan.
Met gezang in het Oudnoors houdt Nytt Land de geschiedenis in leven met een echt authentiek, duister en mystiek geluid. De band liet zich inspireren door de geluiden van de Siberische natuur. Als je goed oplet kun je op hun platen ook live opnames van raven en andere bosgeluiden herkennen.
Ontdek meer Noorse muziek
Er zijn nog veel meer artiesten en bands die je contact brengen met de rauwe schoonheid van het Noorden. Noorse muziek komt in alle stijlen, vormen en melodieën. Er is dus nog zoveel meer te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan Bear McCreary, Osi & The Jupiter óf Ivar Bjørnson & Einar Selvik (van Wardruna). Vàli, Heldom óf Rúnahild.
Ook grotere folkbands als Omnia, Faun, Valravn, Tenhi, Empyrium dragen hun femur bij. Zelfs in Nederlandse muziekkringen zijn we vertegenwoordigd met Gealdýr en Kati Ran. Om het je makkelijk te maken vind je ze allemaal terug op deze Norse playlist. En vergeet Jonna Jinton niet: