Written by 16:06 LIFE

De mannencrisis is een feit en dit is hoe jij ermee kunt dealen

Mannencrisis-waarom-oplossing

Als we bepaalde auteurs, experts en data moeten geloven, verkeren wij mannen anno 2021 in een crisis. De mannencrisis wel te verstaan. Een maatschappelijke verschuiving van de machtsverhouding tussen man en vrouw.

Leidend tot duistere tijden die ons doen barsten van de identiteitscomplexen, mentale problemen en sociale angst. Kenmerken die zich bovendien in rap tempo ontwikkelen. 

Leven we in een mannencrisis?

Tja, leven we in een mannencrisis? Gevoelsmatig is dit natuurlijk moeilijk om toe te geven. Bovendien klinkt het zo heftig en overdreven alarmerend.

Toch helpt het soms om het beestje gewoon bij z’n naam te noemen. Daarom nu een statistische opsomming om de mannencrisis in kaart te brengen:

  1. Meisjes presteren 60% beter dan jongens op school
  2. 80% van de kinderen die de klas uit wordt gestuurd is jongen
  3. Jongens worden 2 tot drie keer zo vaak gediagnosticeerd met ADHD
  4. Mannen scoren qua IQ een half punt lager dan vrouwen
  5. 40% van de studenten is man
  6. 2/3de van de studenten die stopt met hun opleiding is man
  7. 49% van mannen uit hun gevoelens van depressie niet naar naasten
  8. 75% van de mensen met verslavingsproblemen is man
  9. Mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen
  10. Minder dan 20% van docenten in het basisonderwijs is man
  11. Mannen leven ruim 3 jaar korter dan vrouwen
  12. 82,2% van de verdachten van een misdrijf is man
  13. 90% van de gevangenen in Nederland is man
  14. 85,4% van de ondernemers die zakelijk failliet gaan is man
  15. 89% van het aantal daklozen dat op straat slaapt is man
  16. Ons testosteronlevel daalt al sinds 1980
  17. 90% dat gewond raakt of dood gaat tijdens het werk is man
  18. 70% van de daklozen is man
  19. Mannen hebben 0 automatische rechten voor hun kinderen

Hoe is de mannencrisis ontstaan? 

Men weet zich simpelweg geen raad met de symptomen, laat staan de wortels. Redenen die worden aangevoerd om het ontstaan van de mannencrisis te verklaren zijn vaderloze generaties, het verval van het traditionele gezin met de man als kostwinner én de overcompensatie van de maatschappelijke focus op de emancipatie van de vrouw. 

Laatstgenoemde is een bijzondere ontwikkeling die met enige voorzichtigheid moet worden benoemd. Bovendien treft de vrouw hierin zelf geen enkele blaam. Zelfs niet als slechte verliezers benoemen dat de biologische lat nu wel buitenproportioneel hoog ligt. 

Politiek gezien leven we misschien in een patriarchaat. Je weet wel, dat duivelse woord. Maar sociaal gezien bewegen we steeds meer toe naar een matriarchaat. In welke vorm hebben mannen meer privileges? Als vrouw kun je een rijke man trouwen om uit armoede en dakloosheid te komen. Probeer dit maar eens als man. Als man moet je vechten voor je kinderen, als vrouw zijn ze automatisch van jou. En probeer maar eens te scheiden als man, kijken hoe je daar zoals een vrouw ongeschonden uit komt.

Emancipatie en opmars van de vrouw

Men suggereert dat vrouwen de man voorbij zijn geraasd, omdat zij sneller emotioneel volwassen zijn, eerder een opleiding afronden, sociaal vaardiger zijn met betrekking tot een netwerk en beter opereren in het maatschappelijk werkveld. Ook non-cognitieve factoren zoals discipline, motivatie, keuzegedrag, plannen, priotering, time management vaardigheden en het vormen van doelen spelen een rol.

Onze mannelijke identiteit is verloren gegaan in deze nieuwe tijd. De verschuiving van een productie economie naar een diensten-, informatie-, en creatieve economie. Kracht en fysiek zijn ingeruild voor intelligentie, communicatie en co-creatie. Uit het OECD-rapport Hoger onderwijs tot 2030 blijkt dat bijvoorbeeld een opleiding als de Pabo meer is afgestemd op de interesses en leerhouding van de vrouw.

Deze ontwikkeling is al 40 jaar aan de gang en de vrouw werpt nu haar vruchten af. 

Uit onderzoek van Hofstede Insights blijkt ook dat de Nederlandse cultuur veel meer feminine is dan masculine. Grootste meetfactors zijn hier dat men zich focust op geluk en plezier dan op competitie en succes. Niet voor niks dat vrouwen nu steeds meer topfuncties bekleden. Zij vormen de dokters, advocaten, bankiers en accountants van de toekomst.

Hoe dit komt? Puur omdat zij van jongs af aan al beter stil kunnen zitten, beter kunnen concentreren en beter kunnen samenwerken. Een direct gevolg van de eerdere rijping van de hersenen. Jongens moeten vandaag de dag voorbeeld nemen aan meisjes die meer emotie uiten, zich kwetsbaar opstellen, rustig stilzitten en luisteren, geen agressie tonen en continue verbinden. Meisjes zijn ijveriger, lezen meer, gamen minder en doen meer aan hun huiswerk.

Even simplistisch gesteld. Waar jongens bezig zijn met stoer zijn, kattenkwaad en hiërarchie, werkt de vrouw in stilte toe naar resultaat en bouwt een netwerk op.

Door het succes van de vrouw is de man tevens niet meer nodig voor emotionele steun of geld, zelfs niet voor kinderen. Yep, vrouwen geven ons het nakijken. Hallo identiteitscomplex!

Respect en applaus

Als je er logisch over nadenkt klinkt het toch best plausibel. Daarmee is de vrouw dan ook alle macht en kracht in de samenleving gegund. 

Voor ons begint een gelukkig leven tenslotte bij een gelukkige vrouw, niet? 

In alle eerlijkheid is het natuurlijk wel iets complexer dan dat. Bovendien doen we het uiteindelijk samen, en is een slachtofferrol het laatste waar we aan moeten denken. Om onszelf toch nog een beetje belangrijk te maken, betekent een crisis van de man ten slotte ook een crisis voor de vrouw. 

Dat gezegd hebbende, laten we the battle of the sexes even voor wat het is, en focussen wij ons op onszelf. Een reactie kan namelijk niet uitblijven.

De bijl aan de wortel leggen

De vraag is natuurlijk waarom wij niet tot de kern van ons eigen probleem komen: 

  • Leven we niet in het juiste milieu? 
  • Zijn we er niet toe in staat? 
  • Is het ons simpelweg niet geleerd om onze excuses de baas te zijn? 
  • Vormt het negeren van problemen de makkelijkste weg? 
  • Zit ons competitieve ego in de weg van om carrière te maken? 

Of in het meer in praktische vraag te vatten: Wat staat ons te doen?

We voeden onszelf met een mannencrisis

Om tot de kern van de mannencrisis te komen, moeten we naar binnen keren. Om datgeen te ontdekken wat voor vrouwen al decennialang bekend terrein is. Op deze ontdekkingstocht is veel te leren. Je lichaam maakt namelijk deel uit van je geest, je geest van je ziel en je ziel van je lichaam.

Aangezien alles met elkaar is verbonden, moeten we elk deel van ons ‘zijn’ apart afwegen om de balans op te maken. Hier is een rode draad te vinden. Namelijk in waar we mee opgroeien en wat we naar binnen gooien. 

De omgang met lichaam, geest en ziel wordt stevig beïnvloed door onze cultuur en wijze van (over)consumeren. De gulzigheid als gevolg van een veranderend mens- en wereldbeeld.

Een proces dat gesterkt wordt door een zwakke mindset. Een mentale staat die in stand wordt gehouden door een zwak lichaam. Als echte bouwers snappen wij toch wel dat alles met elkaar valt en staat? Echter bouwen wij ons fundament nu op schijnvormen van comfort en veiligheid.

Daar gaan we het nu over hebben.

Mannencrisis-waarom-statistieken

Nature en nurture

Hoewel de natuur velen lessen voor ons op het programma heeft staan, leren wij het de meeste lessen van onze ouders. Van hen zijn wij onze gehele jeugd sterk afhankelijk. Hun aanwezig- of afwezigheid vormt dan ook een belangrijk aspect in onze groei. 

Onze ontwikkeling gaat dan ook met vallen en opstaan onder de juiste begeleiding. Maar naarmate we de puberteit bereiken ontwaakt er een soort natuurlijk anarchisme of rebelsheid in ons wezen. De drang om het zelf te doen, ervaren en leren groeit sterker en sterker. 

Bij het gebrek aan een goed voorbeeld kan dit echter ook contraproductief zijn werking hebben.  

Waar je mee omgaat, raak je mee besmet” – Een wijze vriend

Met andere woorden is het belangrijk met welke mensen jij je omringt. Of je deze nu wel of niet te kiezen hebt. Het is heel simpel: jij wordt de mens aan wie jij je spiegelt. Je groeit toe naar de mens waar jij tegenop kijkt. Trek dus op met mensen die jij bewondert om wie ze zijn, om wat ze kunnen en om wat ze presteren. In het idee dat hun lot ook jouw lot is, moet je soms onverbiddelijk zijn. Jij doet er toe!

Mannencrisis door toxische cultuur?

De mannencrisis is niet alleen ontstaan door verandering, het houdt zichzelf ook staande als we niks veranderen. Vandaar dat we kritisch moeten kijken naar onze cultuur.

Als mens zijn wij een product van onze ouders, vormgegeven door de cultuur waarin we opgroeien. Cultuur is niks anders dan de tegenhanger van natuur. Alles wat geen natuur meer is, wordt door de samenleving voortgebracht in onze gewoonten en gebruiken. 

Het omvat een gedeeld systeem van betekenissen, attitudes en expressie, overgedragen van generatie op generatie. De uitdrukking en belichaming van gemeenschappelijk gedrag, op basis van normen en waarden die symbool staan voor onze bestaanswijze en menselijke activiteit.

Denk aan taal, kledingdracht, godsdienst, symboliek, architectuur, muziek, dans, voeding en eetgewoonten. 

Onderzoek naar zowel Deense als Amerikaanse mannen wijst uit dat de testosteronspiegel van de moderne man vele malen lager ligt dan de man van tientallen jaren geleden. Testosteron speelt als geslachtshormoon een belangrijke rol in ons lichaam. De wetenschap legt een verband met ons libido (geslachtsdrift), botmassa, spiermassa en kracht, en vetverdeling. Ook reguleert het de productie van rode bloedcellen en sperma.

Tevens geven de onderzoeken sterk de indruk dat de afname van onze testosteronspiegel een gevolg is van de toename van obesitas.

Een dieet om giftig van te worden

Heb je ooit stilgestaan bij de brandstof die wij in ons lichaam gooien? Ons gemiddelde dieet is volledig door de mens gemaakt. Het is nep, genetisch gemodificeerd en ongezond. 

Denk maar aan de hoeveelheid geraffineerde suiker, onverzadigde vetten en bovenmatig zoutgehalte. Allen zo samengesteld dat je eigenlijk niet meer zonder kunt. 

Ga voor de gein eens boodschappen doen op een lege maag. Je komt er vanzelf achter of jouw brein jouw beste vriend is, en die van je darmen of maag.

“Je bent wat je eet” – Iedere voedingsdeskundige

Bovendien vergiftigen wij het voedsel van moeder natuur met pesticiden. Ook barst het van de bewerkte koolhydraten. 

Bewerkte koolhydraten

Bewerkte koolhydraten zijn in feite door de mens gefabriceerde suikers. In het bewerkingsproces gaan vezels en voedingsstoffen verloren. Koolhydraten worden als glucose afgebroken in de bloedbaan, waardoor het insulinegehalte stijgt. Als gevolg slaat je lichaam meer lichaamsvet op, waardoor de oestrogene waarden in ons manzijn verhogen. Het perfecte ingrediënt voor een mannencrisis.

Vandaag de dag vormen koolhydraten de brandstof voor onze hersenen. Echter zorgen deze ook voor pieken en dalen. Probeer anders een aantal dagen watervasten, zodat je het verschil met ketonen zelf kunt ervaren.

We hebben het dus over een manier van consumeren die bijwerkingen heeft. Een die onze hormonale balans en ons denken verstoort. Dat is nu niet bepaald iets om op te proosten.

Het drinken van vergif

Kijk nu ook eens kritisch naar wat jij in je koelkast hebt staan, of wat je buiten de deur drinkt.

We doen ons bij veelvoud tegoed aan suikerhoudende dranken die insulinepieken veroorzaken. Onszelf rechtvaardigend onder de noemer ‘het is er maar eentje’, maar in een heel jaar zijn het er minimaal al 365. ‘Even snoepen’ is hierbij niet uitgesloten. 

Al deze suikers slaan we op als vet wanneer we niet genoeg calorieën verbranden, en deze tellen weer op met de jaren. Het gevolg is dat we meer oestrogeen aanmaken. Hierdoor verlaagt ons testosteronniveau, waardoor we als het ware vrouwelijker worden.

Daarbij is het drinken van alcohol – met name bier – zo’n beetje het meest mannelijke wat je kunt doen. De ironie van de sociale noemer is nog dat het vooral raar is wanneer je het niet drinkt. 

Zo drinken we gebroederlijk alcoholische dranken die onze organen vergiftigen en onze testosteronspiegel verlagen. Wat een feest! Vier anders ook even het feit dat alcohol in feite ook suiker is.

Ja, men onttrekt alcohol uit de gisting van suikerhoudende vloeistoffen zoals granen, aardappelen en druiven. Niet voor niets dat je lichaam het afbreekt tot glucose. 

En dat vooral om een valse staat van zijn te bereiken. Dichter bij elkaar, maar verder van onszelf. Zeker als we ook nog eens ons verdriet proberen weg te drinken.

Mannencrisis-waarom-dronken

Ons denken vertroebeld

Vraag jij je nog steeds af waarom er een mannencrisis is? Waarom je mogelijkerwijs een puinhoop bent en je denken verkeerd is? 

Wees eens eerlijk tegen jezelf en ga te raden wat voor brandstof jij in de tank gooit. Wat consumeer jij nu dagelijks?

Als je goed na wilt denken, op de juiste manier wilt communiceren en vol zelfvertrouwen wilt spreken, dan moet je allereerst een nuchtere kijken op het leven ontwikkelen. Alle lifehacks en mannelijkheid terzijde, je wilt toch eerst mens zijn?

Stereotype opvoeding en conditionering

Niet om je direct vrij te waren in een slachtofferrol, maar in eerste instantie wordt het je nagenoeg onmogelijk gemaakt. Niet alleen leren wij ‘echte mannen’ altijd hard en sterk te zijn, dus emoties te onderdrukken, ook worden we gevoed met een consumerend stereotype. 

Als jongens niet leren, zullen mannen niet weten.”

Heb jij ooit stilgestaan bij het contrast in voeding tussen mannen en vrouwen? Als we het voor de eenvoud zwartwit maken, dan zijn wij mannen ‘echte vleeseters’, terwijl vrouwen veelal kiezen voor de salade. Over brandstof gesproken. Je bent wat je eet, niet? Nu is er niets mis met een goede steak, maar wie wil er een bifi-worstje zijn?

Overconsumptie

Om bovendien groot en sterk te worden, klinkt het applaus pas als de buik goed rond is. Met betrekking tot gezelligheid is snacken de norm in plaats van uitzondering. Geen worteltjes of ongebrande noten, nee, ‘gewoon’ chips, zoute pinda’s en bittergarnituur. Biertje erbij?

Door de overvloed aan voedsel en keuze is de conditionering van generatie op generatie sterker dan ooit. Deze destructieve en kunstmatige cultuur moet bovendien wat kosten. 

Vind jij het bijvoorbeeld niet gek dat we meer geld betalen voor biologisch en gezond voedsel? Of dat groente en fruit duurder lijken dan bijvoorbeeld vlees en zuivel? 

Als toppunt verzadigen wij onszelf ook nog met kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen. Dit noemen we dan de wonderlijke triomf van de mens die zijn wil aan de natuur oplegt.

In deze neppe door de mens geschapen wereld vervreemden wij onszelf op den duur steeds meer van de natuur. De waarheid is alleen ook, dat wanneer jij je losmaakt van de natuur, je ook te lijden hebt onder de gevolgen. 

Maakt dit je toevallig hongerig naar meer?

Onbewust een mannencrisis voeden

Over consumptie gesproken. Hoe zit het met het kijken naar schermen? Ben jij ervan bewust dat jij je onderbewustzijn programmeert met alles wat je van achter een beeldscherm consumeert?

Ons onderbewustzijn wordt vaak gezien als iets ongrijpbaars, maar het is niks anders dan het tuintje dat we aanleggen met al datgeen wat we tot ons nemen. Consumeer jij continue niks anders dan drama, tragedie en gevaar, dan zal dit zich doorvertalen naar jouw (on)bewuste denken en handelen.

Crisis-man-gedrag

TV = Tell-a-vision 

Laten we beginnen met wat je voorgeschoteld krijgt op televisie. De media – met name het nieuws – portretteert op dominante wijze een eindeloos verhaal vol oorlog, ellende en drama. 

Zo is het direct verantwoordelijk voor het scheppen van jouw wereldbeeld. Klinkt dat positief of negatief?

Net als bij je eten, is het belangrijk wat je aan media en entertainment consumeert. Net als je smaak, is wat je hoort en ziet belangrijk. Met alle respect hebben we het hier over een vervuilende vorm van zenden die ons leert over regels, moraal en grenzen.

Overprikkelt door sex

Over opvoeden gesproken, gebruikmakend van Freudiaanse leer barst de entertainment van seksuele stimuli. De uitbuiting van ons biologische systeem vind je onder andere terug in films, series, muziekvideo’s en reclames. 

Valt het je niet op? Hoe oversexter, hoe vulgairder of meer X-rated alles is, des te meer het onze goedkeuring weg kan dragen. Stilletjes vormt seksueel behapbaar nu eenmaal het nieuwe normaal voor de massa. Niet voor niks dat we er onder het genot van porno op los masturberen. Dit is geen onderbuikgevoel, maar blijkt uit de statistieken en de verheerlijking van websites als pornhub en onlyfans.

Dergelijk denken manifesteert zich ook op dusdanige manier naar de fysieke wereld. Het begint ook bijna een competitie te worden, want als jij het niet doet, dan doet een ander het wel. Ook hier toont de mens weer de bereidheid om eigen vlees en bloed te modificeren. 

Vandaar dat we zo hunkeren naar dopamine injecties, verpakt in externe validatie en erkenning. Klinkt dit voor jou als voldoening in de oren?

De leegte van social media 

Social media heeft op dit gebied voor een stroomversnelling gezorgd. De massale strijd om populariteit en status in een mondiale arena is meedogenloos. Het is een bubbel waar men overmatig negatief is, sensatie zoekt en valse beroemdheden aanbidt.

Om op te vallen moet je uitpakken. En om seks te krijgen, om er aantrekkelijk uit te zien, draait het tegenwoordig allemaal om de beeldvorming. Nep is het nieuwe normaal, omdat de druk van perfectie, van adoratie, hoger ligt dan ooit.

We ontlenen een identiteit uit het beeld dat we schetsen. Zo vervalsen we ons imago met nep-relaties, nep-rijkdom en nep-status. Om er jeugdiger en aantrekkelijker uit te zien moet alles groter en strakker. Denk maar aan de fillers, borstvergrotingen of steroïdengebruik.

Deze programmering verandert de manier waarop onze hersenen werken. 

De realiteit uit oog verloren

Zodoende is de trend waarin we leven, inclusief mannencrisis, door de mens gemaakt. We leiden een leven dat in de eerste plaats niet geschikt is voor hoe het lichaam normaal zou moeten functioneren.

Vraag jezelf eens af wat de technologie voor impact heeft op ons menselijke ontwerp dat al eeuwenlang in de maak is. Dat beeldscherm waar jij nu naar kijkt is slechts een aantal decennia oud. Kent de evolutie dan enkel en alleen maar voordelen?

Telefoons en schermen geven straling af, vibrerende energiegolven die de hersenactiviteit veranderen. We kennen de gevolgen niet van het dragen van een mobiele telefoon in onze zak, of het voortdurend werken met computers. De technologie is nog maar een paar decennia oud, terwijl de natuur ons eeuwenlang heeft geprogrammeerd.

Wel weten we dat de kwaliteit van onze concentratie keldert. 

De hormoonhuishouding in je hoofd is volledig ontregeld. Het effect van dopamine gaat verloren in de drang om continue geprikkelt te worden. Steeds meer prikkels zijn nodig voor steeds minder sensatie. 

Mannen-waanzin-geweld

Gehersenspoeld?

Door de verslavende werking van stimuli, hersenspoelen wij onszelf met extreme beelden. Een honger naar entertainment en sensatie in de vorm van roddels, geweld en seks. Gefaciliteerd door media, films en games. De op seks en plezier gerichte cultuur die is ontstaan gaat ten koste van de onderlinge connectie en relaties die wij als sociale wezens nodig hebben. 

We moeten waken voor oppervlakkig en vluchtig contact. De opmars van datingapps in lijn met de hookup culture is geen geintje, omdat het ons eigen gedrag beïnvloedt en karakter vormt. Er is keuze te over, dus waarom zou je ‘gokken op een paard’?

Ter zelfbevrediging en het hooghouden van de status wordt de liefde bijna een spelletje. Een projectie van het ongenoegen voor onszelf. Verveeld met onszelf, zoeken we naar een leuker, gelukkiger en spannender leven in de externe wereld. In de sensatielust van het ego is het de vraag. Wie kan er als eerste:

  • De grenzen opzoeken
  • Een ander pijn doen
  • Vreemdgaan of een ander fiksen 

Menselijk tekort aan verbinding

Dus in plaats van samen een eenheid te vormen, proberen we de ander juist te testen en pijnigen. En dit is dus een groeiende realiteit in de wereld waarin we leven. Het resultaat van de overconsumptie en conditionering. Wat in schril contrast staat met het feit dat mensen die in een gezonde relatie verkeren een gelukkiger en langer leven hebben.

Door onszelf te fixeren op vluchtige dopamineshots, gaat de bereidheid verloren om compassie en geduld te hebben. Laat staan om dovende liefdesvonken nog aan te blazen. 

We zoeken het snelste pad van de minste weerstand naar de comfort die in onze hersenen huist. We zijn afhankelijk van middelen, entertainment en porno om ons dagelijks die quick fix te geven. 

De volledige dynamiek in ons denken is 180 graden gedraaid. We praten niet meer met elkaar, maar appen en zenden via social media. Zenden om te ontvangen, nemen alles en geven niks. Veelal niet voor een connectie, maar voor validatie in de vorm van likes, streams en bedpartners.

Mannen-samenwerken-verbinding

Corona eist z’n tol

Corona heeft dit proces nog eens versneld. We leven nu namelijk in een tijdperk waarin mensen andere mensen schuwen. We zijn door angst uit elkaar gedreven. De medemens is tot een potentieel gevaar geworden. 

De menselijkheid wordt uit ons gezogen. Ons systeem wordt gereset. Sociale angsten worden de standaard. Laat dit even tot je doordringen. 

Mensen worden bang voor hun eigen soort. Geen handje schudden, knuffel, zoen, visite, feestje, sport, etentje of vakantie. Gewoon lekker thuis blijven, voor de tv gekluisterd in de troost van een partner, als je geluk hebt. 

Allemaal in het kader van de 1,5 m samenleving die barst van maatregelen.

Op deze manier vervreemden we van elkaar en gaat elke vorm van connectie of verbinding verloren. Volgens sommigen is dit niet zo problematisch, omdat de technologie deze leegte prima opvult. De vraagt blijft of we apparatuur gebruiken als middel, of als een doel op zich.

Waar leidt het naartoe en hoe lang ga je dat volhouden denk je? Het is tijd om orde op zaken te stellen.

Comfortzone als gevangenis

Comfort is de nieuwe drugs. Onze comfortzone vormt een gevangenis van verslaving waarvan we niet eens weten dat wij erin zitten. Hoe ga je er dan ooit uitkomen? Dat is een goede vraag. Vaak is hier een wake up call voor nodig. 

Natuurlijk kun je wachten tot je rock bottem aantikt in een verslaving, depressie of wangedrag, maar je kunt ook proactief een enkele trip je comfortzone uit boeken.

Maar wat is je comfortzone? Het is de plek waar je dromen sterven. Zodra je gewend raakt aan comfort, volgt een hardnekkige verslaving. Wanneer jij jezelf consistent beloont met de onmiddellijke bevrediging van sociale erkenning, gefabriceerd voedsel, digitale seks en goedkope entertainment, gooi jij je ambities het raam uit. 

Door korte termijn denken doe je op de lange termijn namelijk nergens meer moeite voor.

The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands in times of challenge and controversy.” – Martin Luther King

Groeien door strijd

Groei begint zodra jij je comfortzone uitstapt. Dit horen we van jongs af aan al te leren. 

Vandaar het idee dat je zo snel mogelijk het oude nest dient te verlaten om jezelf te vinden. Op een gegeven moment ben je uitgeleerd bij je ouders, en moet je leren om op jezelf te staan. 

In het algemeen is het vrouweigen om zorg te dragen en gevaar te vermijden. Vandaar dat moeders uit bezorgdheid niet direct aansturen op een vertrek. Vaders zijn hierin iets disruptiever en zeggen vaak dingen die we niet willen, maar moeten horen. Jordan Peterson en Thomas Sowell krijgen online niet voor niets een vaderrol toegedicht.

Beide ouders hebben gelijk, want het vereist enige vorm van voorbereiding om op eigen benen te staan. Als het echter eenmaal zover is, blijft je omgeving invloed op je uitoefenen.

Zeker als je jong bent heb je nog veel te ontdekken. Niet geheel verrassend gaat de aandacht uit naar alles dat sensationeel of extreem is. Dit kan misleidend zijn, omdat het de focus zuigt uit de groei die nodig is om tot wasdom te komen. 

In de wereld als spiegel zie jij jezelf

Een laatste kenmerk die onze comfortzone typeert is die van projectie. Het is een oude wijsheid die ons leert dat de problemen die jij in de wereld ziet, kunt terugvinden in jezelf. 

Andersom werkt het ook zo. Jouw wereldbeeld vormt een weerspiegeling van wat jij tot je neemt. Ben jij iemand zonder discipline, bereidheid en karakter, dan vind je dat ook terug in je fysiek, gezondheid, relaties, business en financiën. 

Net als in onze persoonlijke relaties, projecteren wij onze persoonlijke problemen in relatie met de wereld op dat wat buiten ons ligt, zodat we het niet in onszelf hoeven zoeken. Het is gemakkelijk om een ander de schuld te geven om er zelf geen zorg voor te dragen. Zeker als jij je lasten laat dragen door iets zo groot als de wereld.

Echter vormt dit een eindeloze neerwaartse spiraal. Een paradox. Je vervloekt namelijk de wereld waar jij leer uit moet trekken om jezelf te beteren. Wij zijn zelf de oorzaak van deze mannencrisis, omdat we onze innerlijke wereld vergiftigen met de wereld om ons heen. 

Vandaar dat je bij jezelf moet beginnen, wil jij de wereld verbeteren. Het is niet de schuld van de mannencrisis, maar van jou. Jij hebt je eigen verantwoordelijkheid te nemen om orde aan te brengen in de chaos van het leven. We hoeven niet allemaal leiders van de massa te zijn, maar we hebben wel massaal onszelf te leiden.

Mannencrisis-waarom-statistieken

Mannencrisis on demand

Lui, ongedisciplineerd en doelloos. Zijn dit de kenmerken waar jij het karakter van de hedendaagse man (deels) mee omschrijven kunt? 

De welvaart stijgt ons letterlijk naar ons op hol geslagen hoofd. Is het niet gek dat we in het Westen de meeste depressies, onvrede en zelfdodingen kennen?

We kennen geen oorlogen, geen extreme armoede en ook geen schaarste. Sterker nog, we krijgen alles op een presenteerblaadje. Alles is on demand, of het nu je Thuisbezorgd, PostNL of Netflix gaat. We hoeven werkelijk nergens voor te vechten om een comfortabel leven leiden. De zorgstaat vangt je wel op. 

Wat denk je zelf dat de gevolgen zijn van een mentaliteit waarin alles maar naar je toe moet komen? 

Dat is weleens anders geweest.

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. Weak men create hard times.” – G. Michael Hopf

Disclaimer

Het is geenszins de bedoeling om jou een schuldgevoel aan te praten. Op spiritueel niveau ben jij genoeg. In aardse termen heb jij echter geen keuze dan te groeien. Een deel van zelfacceptatie is ook accepteren dat jij beter kunt. 

Om bestaansrecht op te eisen heb jij meer van jezelf te maken. Zoals groei is vastgelegd in de wetten der natuur. Jij bepaalt zelf de termen van je leven, maar niks doen is geen optie.

Op het moment dat je nergens meer voor staat, dan val je voor alles. Zo vormt zich in ons het type man dat tegen alles ‘Ja’ zegt. Dit voelt nu eenmaal gemakkelijk en prettig. 

In deze ontwikkeling gaan de leiderschapskarakteristieken verloren die ons normaal gesproken de weg wijzen. Het hebben van een visie, authenticiteit, beslissingsvermogen en een proactieve houding. Onze doelloosheid veroorzaakt de crisis. Want welke richting ga je op als je een doel voor ogen hebt?

Pijn als richtingwijzer

Open je ogen, zet zelf de eerste stap vooruit naar waar je niet durft en bepaal zelf wat er op jou afkomt, want angst wijst jou de weg uit je comfortzone. Dit is nogal moeilijk begaanbaar pad in een wereld waar alles veilig en wel is en moet zijn.

Je kunt het zo zien. Bouw een kooi voor een vogel en hij zal veilig zijn voor roofdieren, maar niet kunnen waarvoor hij door de natuur ontworpen is, namelijk vliegen. Een schip is ook niet gemaakt om in de haven te blijven liggen, en zo heb jij als man uitdaging nodig om te groeien. Dit proces aangaan met jezelf vereist opoffering, discipline en consistentie.

Opoffering is de fundamentele ruggengraat van succes. Disclaimer: dit betekent niet dat dit over de rug van anderen moet. Het is tijd om van oude patronen te breken, wil jij iets bereiken dat groter is dan jijzelf. Teken met jezelf een testament van wilskracht. Zoek de weerstand op en kweek discipline, zodat jij uitgroeit tot de beste versie van jezelf. 

Blijf geen eeuwige slaaf van je eigen smaakpapillen of gedachten. Natuurlijk kun jij wel een biertje drinken, een biefstuk eten of een jointje roken. Het is gezond om inspanning af te wisselen met ontspanning, maar pas op dat jij de balans niet kwijtraakt. Voor je het weet wordt je geleefd door jezelf.

Wanneer jouw gedrag je er namelijk van weerhoudt, dan kun jij je winst wel uittellen.

Mannencrisis-waarom-probleem

Oplossing mannencrisis in jouzelf

Wil jij een steuntje bijdragen in het oplossen van de mannencrisis, begin dan bij jezelf. Jij bent de oplossing wanneer je de neerwaartse spiraal van overconsumptie doorbreekt. 

In principe is het heel simpel, in de praktijk tref je meer weerstand. Dit is goed, want weerstand opzoeken maakt weerbaar. Laat je toxische gewoontes los. Stop met verdoven, start met verbinden, met jezelf, anderen en de wereld. Denk aan wat je consumeert en waar jij afleiding in vindt. Ga bewust om met je lichaam, geest en ziel. 

Om je op weg te helpen een x aantal aandachtspunten, en hoe deze beter te reguleren.

  1. Vermijd overconsumptie van ongezond eten met een voedingsschema waar jij je boodschappen op aanpast
  2. Voorkom een overload aan informatie en orden je gedachten tijdens een wandeling in de natuur
  3. Beperk het bingen van Netflix door naar de gym te gaan of tussendoor oefeningen te doen
  4. Minimaliseer je gedrag op social media met de instelling van maximale schermtijd 
  5. Waak voor overstimulatie van porno door elke keer te lezen als je er aan denkt
  6. Ruil korte geluksimpulsen in voor duurzame zingeving 
  7. Besteed je geld niet in materialisme, maar investeer in je eigen ontwikkeling en vermogen
  8. Wissel entertainment af met waarheidsvinding om meer over jezelf te leren
  9. Vermijd een emotionele kortsluiting en praat met je dagboek of vrienden over je gevoelens
  10. Wacht niet tot het leven je overkomt, maar neem een actieve houding aan, creëer focus, zet doelen en bouw routine in om deze te bereiken
  11. Laat je niet beïnvloeden door negatieve mensen die jou naar beneden halen en omring jezelf met positieve mensen die jou energie geven
  12. Behoed jezelf voor afhankelijkheid van geld, status of anderen door iets na te streven dat groter is dan jijzelf

Kun jij nog iets meer houvast gebruiken? Volg dan onze handleiding voor zelfontwikkeling.

Mannencrisis-waarom-verbinding

Nieuwe man geboren uit mannencrisis

Herinner jij je nog de opvatting dat een mannencrisis tevens een crisis voor de vrouw is? Onze restoratie van masculiniteit in ons mannen vormt het herstel van het vrouwelijke. Dit is geen spel van winnaars en verliezers, maar een win-win voor ons beiden.

Onze mannelijke glorie gaat niet ten kosten van de vrouw, maar leeft juist ten dienste, bescherming en gunste van de vrouw. Het gezegde luidt natuurlijk ‘happy wife, happy life’, maar hiervoor moet je als man wel orde op zaken stellen. Alleen wanneer we op ons best zijn creëren we de ruimte voor een vrouw om zichzelf te kunnen zijn.

Uiteindelijk moeten we het toch samen doen. Dit is dan ook het probleem, want we zoeken feminiteit in het vrouwelijke, en masculiniteit in het mannelijke, maar we zijn allen mens. Daarom is het belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Om je masculiniteit in balans te brengen met het feminine, door dit in jezelf te vinden en erkennen. Net zoals de vrouw haar inner dude heeft gevonden, hebben wij onze inner chick te omarmen.

Zie het als volgt: zolang jij het vrouwelijke in jezelf ontkent – datgeen wat jij vanaf het begin al in jou draagt – ontken jij het ook in een vrouw. Dus wie of wat ga je dan ooit omarmen?

Dit betekent niet dat jij je nagels moet gaan lakken, moet twijfelen over je genderidentiteit of je haar uit moet groeien. We hoeven onze natuur ook niet te veranderen, maar deze moet ons er ook niet van weerhouden om onze vrouwelijke wederhelft voorbij het seksuele te observeren. Een belangrijke oefening die we van vrouwen kunnen leren is het doen van innerlijk werk, en dit kanaliseren naar actie.

Het is aan ons om de nieuwe man te scheppen. Zie het als een positieve ontwikkeling dat we opbranden. Laat je inspireren door het verhaal van de foenix, die uit zijn eigen vlammen herrijst.

Wordt een koning

Mannelijk leiderschap staat niet gelijk aan vrouwelijke oppressie. Juist het tegenovergestelde, een mannelijke leider eert en respecteert de vrouw. Het gaat erom dat jij jouw mannelijke capaciteiten benut op een manier die goed doet voor de wereld. Gebruik jouw kracht – desnoods je woede – op een gezonde en positief activerende wijze.

Een sterke man creëert een veilige omgeving voor een vrouw om te groeien in haar vrouwelijkheid. Een zwakke man creëert een onstabiele omgeving die een vrouw dwingt om masculine te worden. Dan wordt vernietiging geboren in plaats van eenheid. – Quincy Vogelsangs

Herinner dat jij als gezonde, bewuste en traumavrije man nooit een bedreiging vormt voor een vrouw. Wel als je zwak, beschadigt en in de war bent. Dan ontmoet je chaos met chaos, terwijl je een bakermat dient te zijn voor orde en rust – het nieuwe veiligheid. Masculiniteit is niet toxisch, maar zwakke mannen zijn dit wel. Jouw masculiniteit brokkelt af wanneer je beschadigt in plaats van beschermt, wanneer jij de frequentie van jouzelf verlaagt in plaats van verhoogt.

Onze generatie is zwak, ongestimuleerd en vaderloos, waardoor we zijn vergeten wat gezonde masculine leiderschap is. Omdat we elkaar te weinig opvoeden en voorbeeld nemen aan, verwarren we mannelijke leiderschap automatisch aan onderdrukkende mannelijke dominantie.

Een man wiens capaciteiten om te domineren zwaarder wegen dan diens capaciteiten om te leiden, is een tiran. Wil jij een tiran zijn? Nee, je wilt heersen als een koning, door te weten hoe te leiden en alleen te domineren wanneer het nodig is.

Kom eerst in verbinding te staan met jezelf om te connecten met anderen. Werk aan jezelf, je lichaam, je geest en je ziel. Denk aan wat jij wilt bereiken, stippel een plan uit en werk daar naartoe. Op het moment dat jij in je kracht staat, voel je dan ook geroepen om je medeman bij de hand te nemen.

Zie het als de perfecte gelegenheid om je innerlijke leider te omarmen en manifesteren. Deze vorm van verbroedering is nodig om het samen beter te doen.

Durf te vragen

Maar echt, mocht je een betere wereld willen creëren, dan moet je breken met geconditioneerde gedragspatronen en oude geloofssystemen. Je kunt niet het nieuwe vormgeven met het oude. Denk aan de wijze van omgang, ontsnappen, verdoven of afsluiten van datgeen wat je in je hart draagt. Dit draagt allen niet bij aan het verrijken van jouw omgeving, of wel dan?

Het kan niet worden veranderd zonder ons denken te veranderen. We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze die we gebruikten toen we ze creëerden. – Albert Einstein

Het drinken van alcohol, het nemen van drugs, het roken van nicotine, het spelen van videogames, het kijken van porno, het binge-eten van junkfood, al deze kortstondige highs gaan jou op de lange termijn niet gelukkig maken. En daarmee ook niemand in jouw omgeving. Zoals de wijsgeer Rumi ooit zie: “Wees als smeltend water, en was jezelf van jezelf.” Laat het los, offer op en begin opnieuw. Handel vanuit je hart in plaats van je ego en jij zult in je volle kracht leven om je ware potentie te manifesteren.

Onthoudt dat jij mensen alleen kunt ontmoeten daar waar jij jezelf hebt ontmoet. Werk dus aan de beste versie van jezelf, en jij zult op jouw reis anderen ontmoeten die ook openbloeien. Vraag jezelf daarom af wat echt belangrijk voor je is en bouw jezelf op rondom je antwoorden. Staar je niet blind op video’s, of probeer niet al je wijsheid uit boeken te halen, deze geven je louter inzichten, maar geen ervaring. Leer jezelf dus om te doen door in jezelf te graven en actie te ondernemen vanuit jouw hart. Door te doen doe je nieuwe ervaringen op waarin je weer nieuwe lessen over jezelf tegen het lijf loopt die jou verder brengen.

Wees je bewust van je comfortzones en angsten, en werk jezelf er letterlijk en figuurlijk doorheen. Breek met oer instincten die jou niet meer dienstbaar zijn! Het is namelijk niet niks om je kwetsbaar op te stellen, dit gaat wellicht in tegen je natuur, omdat zwakte tonen vroeger gelijk stond aan de dood, maar inmiddels gaat het juist om loslaten. En je laat alleen iets los wanneer je het weggeeft.

Sigmund Freud zei hier over dat niet-uitgesproken emoties nooit zullen sterven: “ze worden levend begraven en zullen later op lelijkere manieren tevoorschijn komen.” Ofterwijl, praat over je gevoelens, maak er werk van, deel jezelf met de wereld op verantwoordelijke wijze.

The obstacle is the way

Lukt dit niet, of worstel jij nog met je ego? Zoek dan contact met andere mannen of stuur ons een berichtje. Schuw ook vooral de vrouw niet. Praat over je angsten, problemen en pijn in mannengroepen. Vind oplossingen voor je problemen. Je staat er niet alleen voor!

De wereld komt je tegemoet op het moment dat jij jezelf geeft. Daarbij leer jij meer over jezelf op het moment dat jij je opent voor anderen. Laat jezelf zien, spreek jezelf uit en maak jezelf kenbaar. Wil je dat men jou verstaat, dan moet je wel willen verbinden op een liefdevolle, bekrachtigende en positieve manier. Je zaait wat je oogst, dus met enkel haatdragende, verwijtende en negatieve woorden gaat niemand je willen horen, gaat je boodschap verloren en bereik je een averechts effect.

Wij zijn zowel de oorzaak als de oplossing voor de mannencrisis. Gelukkig doen we het samen, als we maar onze verantwoordelijkheid nemen om onze rol te vervullen.

(Visited 468 times, 1 visits today)
Close