Als 6-jarige jongen worstelde Khabib Nurmagomedov al met de beer Peta, waardoor hij als man volledig domineerde in de octagon. Met een ongeslagen reeks van 29-0 gaat hij de boeken in als de beste pound-for-pound, een onoverwinnelijke strijder en een inspirerend rolmodel. Zijn verhaal kent vele worstelingen en dus levenslessen, vooral omdat hij van ver moest komen om te zijn waar hij nu is.
Khabib Nurmagomedov: kampioen van Dagestan
De Russische autonome republiek Dagestan, het land van strijders, is waar Khabib geboren en getogen is. Om precies te zijn groeide hij op in District Tsoemadinski, een district in het zuidwesten van Dagestan. Het gebied is onder andere bekend door de adelaars die het luchtruim vullen, vandaar dat Khabib zijn bijnaam ‘The Eagle’ is.
Khabib komt uit een familie van ware krijgers én beoefenaars van vechtsporten. Zijn vader was specialist in judo en sambo (een Russische vechtsport), zijn grootvader was een freestyle worstelaar, dus je kunt wel zeggen dat het in z’n bloed zit.
“Success doesn’t just happen. You put your soul, money, health and thought into it.” – Abdulmanap Nurmagomedov
Meest complete MMA-vechter
Khabib heeft de wereld laten zien dat hij een complete vechter is die alle facetten van MMA beheerst. Echter kon hij niet direct op alle support rekenen. Onder Ghandi’s noemer ‘first they ignore you, then laugh at you and hate you, then they flight you, then you win’ heeft hij hard moeten werken om ieders respect te verdienen.
Met zijn vechtstijl kreeg Khabib eerst veel kritiek. Niet iedereen had direct waardering voor de manier waarop de grappler het ‘ground & pound’ tot een kunst verhief, aangezien het voor sensatiezoekers nogal voorspelbaar en saai was. Toch vond er een ommekeer plaats toen de hele wereld gaandeweg medelijden begon te krijgen met zijn slachtoffers. Niemand had een antwoord op Khabib.
Met zijn prestatie heeft de ‘Dagestani’ aangetoond over de kwaliteiten te beschikken om zijn tegenstander langzaam maar zeker compleet te breken, zowel mentaal als fysiek. De man uit Dagestan toonde zich onoverwinnelijk, zeker toen hij staand ook bleek te kunnen incasseren en uitdelen. Of hij het nu met Conor McGregor, Dustin Poirier of Justin Gaethje moest uitvechten, steeds opnieuw verbaasde hij vriend en vijand door de lat nog hoger te leggen, ongeacht de omstandigheden.
Wat zijn nu precies de redenen voor zijn succes en welke levenslessen kunnen we uit zijn verhaal halen? Je leest het hieronder.
1. Winnaarsmentaliteit sleutel tot succes
Khabib’s ongekende prestaties zijn te wijten aan zijn ijzeren discipline en mentaliteit. Drie weken in aanloop naar het gevecht met Gaethje brak hij zijn teen. Kun jij je voorstellen hoe moeilijk dit moet zijn geweest om te trainen? Toch heeft hij het voor iedereen verborgen kunnen houden om uiteindelijk op overtuigende wijze de overwinning binnen te slepen.
Je oogst wat je zaait
Khabib’s kracht om om te gaan met tegenslagen is terug te vinden in zijn jeugd. Zijn vader, Abdulmanap Nurmagomedov, trainde hem vanaf zijn 5de in vele disciplines – van freestyle worstelen, judo, Grieks-Romeins worstelen en sambo tot aan man-tegen-man-gevechten, pankration, grappling en jiu-jitsu. Dit ging gepaard met honderden toernooien, waarbij hij nooit iets won.
Pas vanaf zijn 16de begon Khabib de smaak van victorie te proeven. Het harde trainen begon zijn vruchten af te werpen en de eerste overwinningen werden binnengesleept. In 2008 resulteerde dit in Khabib’s eerste MMA-winst op Vusal Bayramov uit Azerbeidzjan.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het moge duidelijk zijn dat Abdulmanap Nurmagomedov weet wat er voor nodig is om een sterk fundament voor succes te leggen. Khabib is letterlijk en figuurlijk de manifestatie van het gezegde ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Dat hij onder de vleugels van zijn vader is uitgegroeid tot een begenadigd en meesterlijk vechter blijk uit een verhaal dat zijn laatste overwinning romantiseert. Het vertelt ons hoe Khabib z’n opponent door en door tot in detail bestudeert – zowel in wat ze doen als wat ze zeggen.
Zo wist hij dat Gaethje nooit zou aftikken, mocht hij in een dergelijke positie komen. Op het moment dat hij Gaethje kon onderwerpen met een armklem, koos hij er op basis van zijn voorkennis voor om in het bijzijn van Justin zijn familie over te gaan op een triangle choke. Door zijn keuze liet hij Justin rustig slapen en werd verdere schade – zoals een armbreuk – voorkomen.
Sterker nog, om verder geen zout op de verse wonden te gooien maande hij zijn crew tot stilte, zodat zij niet uitbundig juichden terwijl Gaethje nog bewusteloos lag. Dit toont de klasse van Khabib door altijd zorg te dragen voor zijn opponent. Zijn enige doel is om altijd te winnen zonder iemand ernstig te verwonden, zonder dromen te verbrijzelen of iemand te vernederen in het bijzijn van geliefden.
2. Familie boven alles
De levende legende begon met vechten voor zijn vader en stopt nu voor zijn moeder. Hij volgde de instructies van zijn moeder op om met pensioen te gaan op het hoogtepunt van zijn carrière. Zo heeft hij uit belofte z’n handschoenen uitgedaan, en deze symbolisch in het midden van de octagon laten vallen.
Laat dit even op je inzinken: niet het geld, de faam, een blessure, een verlies of angst, maar een belofte aan z’n moeder doet hem stoppen.
Waar Khabib alle omstanders kennis liet maken met de stilte van euforie, werd er al snel getwijfeld aan zijn keuze. Volgens velen begaat hij met zijn emotionele beslissing een grote vergissing. Volgens deze kenners verkeert Khabib met zijn 32 jaar nog in de bloei van zijn vechtcarrière, is zijn ster nog altijd stijgende en kan hij als titelfavoriet nog jarenlang zijn heerschappij uitbreiden. Zeker omdat hij door zijn vechtstijl minimale schade heeft opgelopen.
Zijn vader is echter een andere mening toegedicht. Noem het door alle omstandigheden de toeval van een lotsbestemming, maar eerder voorspelde Abdulmanap namelijk dat zijn zoon op zijn 32ste eervol op verlof zou gaan: “Dit is voor Khabib de perfecte leeftijd om te stoppen, omdat dit levensjaar het fysieke kantelpunt vormt. Het is verstandig om op je hoogtepunt te stoppen, voordat je in verval raakt, omdat je dan ook als zodoende herinnert zult worden.”
Khabib’s laatste woorden
Heb je niet kunnen verstaan wat Khabib in het Russisch zegt na het gevecht met Justin Gaethje, lees dan hier de letterlijke vertaling:
“En nu voor mijn fans, en het zou niet helemaal juist zijn om te zeggen ‘tegen mijn fans uit Rusland’, dus laten we zeggen ‘tegen alle Russischtaligen’, heel erg bedankt! Toen ik aan dit alles begon in 2008, en toen ik tekende voor UFC en het eerste gevecht in 2012, geloofden velen niet in mij. Velen dachten dat het onmogelijk zou zijn. Ik ben een simpele jongen, hierheen gekomen uit een gewoon dorp in de bergen van Dagestan.”
“Gisteren zei mijn broer tegen me: ‘Volgens Google ben je de meest besproken persoon op aarde’. Ik kon het gewoon niet geloven, want als je je kunt voorstellen, ik had dit zelf niet kunnen bedenken. Het was gewoon mijn vader die ervan droomde dat ik ooit kampioen zou worden. Ik had nooit kunnen denken dat er zoveel met me zou gebeuren. Als je ouders hebt, wees dan dicht bij hen, en dat is alles. Ik heb nog maar één ouder, mijn moeder. Graag besteed ik meer tijd aan haar.”
George St-Pierre
Door te stoppen op zijn hoogtepunt laat Khabib zijn gevecht met all time fans favourite George St-Pierre schieten. Zonde, waar Khabib op 20 februari 2019 nog het gevecht hypete door te stellen dat hij opgegroeid is met George, en dat het voor hem een eer zou zijn om met de Fransman de octagon te delen. Velen hadden dit graag willen zien gebeuren. Desalniettemin is de belofte van Khabib waarschijnlijk groter dan zijn wens. Zodoende gaat tevens z’n kans verloren om zijn record op een keurige 30-0 af te sluiten.
Als vechter is George hier best rouwig om, maar als mens had hij niks minder dan liefde voor Khabib. Op deze manier maakte hij het onderscheid tussen de mens en de vechter duidelijk voelbaar.
3. Nederigheid siert de mens
Waar Khabib binnen de kooi een monster is, leeft hij erbuiten een nederig leven. Om zijn bijnaam (The Eagle) eer aan te doen, wil hij nu eindelijk vrij zijn als een adelaar. Naar eigen zeggen wil hij doen wat hij zelf wilt voordat zijn tijd komt. Zoals tijd spenderen met zijn familie en mensen in zijn dorp. Even geen interviews, media, hard trainen, focus, gewicht cutten meer.
Als normale dorpsjongen wil hij een simpel en nederig leven leiden waarin hij niet veel nodig heeft. Zijn vader heeft geleerd dat je als miljonair alles kunt hebben, maar uiteindelijk toch niet meer kunt eten dan een brood per dag. Zelfs als je de hele wereld hebt is het een keer afgelopen.
“I’m not afraid to die, I accomplished everything I ever wanted to. Of course, I would prefer to have a couple of more years, so I could teach my knowledge and pass it on as much as I can to the next generation, but if the Angel of Death knocks on my door tomorrow, then it means it’s time for me to go. There is nothing scary or wrong about it. We are Humans, We Come and We Go.” – Abdulmanap Nurmagomedov
Zodoende wil Khabib vrij zijn, vliegen, en doen wat goed is voor de mensen om hem heen. In het voorbeeld van zijn vader gelooft Khabib in het hiernamaals. Zo denkt hij dat het van groot belang is dat je nu goed doet om in het volgende leven ook weer goed te mogen ontvangen. In deze geloofsovertuiging leeft het idee dat wij – of in ieder geval de mensen in Rusland, zijn kring en dorp – nog veel van hem mogen verwachten.
Controversieel gelach
In 2018 ontstond er wat twijfel rondom het goedaardige karakter van Khabib toen hij lachend toekeek hoe zijn neef een dakloze meer geld gaf dan deze ooit op straat bij elkaar had kunnen sprokkelen. Om het geld te verdienen moest de man in kwestie wel eerst wat push ups doen.
Hoewel het wreed lijkt om een persoon in zo’n kwetsbare positie uit te buiten voor eigen vermaak, kon Khabib ook op veel steun rekenen. Veel mensen waren vol lof over de vechter in de opvatting dat Khabib & Co de daklozen iets wilden leren, namelijk dat je eerst wat moet doen om iets te krijgen. Iets waar Khabib zelf zijn sporen mee heeft verdiend.
I don’t trust anyone who’s nice to me, but rude to the waiter. Because they would treat me the same way if I were in that position. – Muhammed Ali
Vriend van de President
Al met tonen de beelden een groot contrast met de nederigheid die Khabib toonde toen hij op de koffie bij Putin ging. Van de Russische president ontving hij een lofzang, waarna hij vervolgens de vraag stelde of het hoofd van de uitvoerende macht zich gezond en fit voelde.
Khabib onderbouwde deze vraag met het idee dat het als president vast moeilijk is om sport te beoefenen wanneer je leven zo druk is. Een gebeurtenis om maar eens aan te geven hoe belangrijk het is om in beweging te blijven.
4. Geloof houdt ons met beide benen op de grond
Als moslim hield Khabib vast aan de normen en waarden die worden gedeeld binnen zijn geloof. Zodoende heeft hij zich onder de vleugels van zijn vader ontpopt tot een rolmodel die over de hele wereld zijn strepen heeft verdiend. Waarom? Omdat hij eerst geeft door te handelen vanuit liefde.
Zo heeft Khabib de andere, en misschien wel ware kant van een religie getoond. In zijn voorbeeld heeft men kunnen zien dat de Islam niet zo slecht is zoals veel mensen zeggen dat het is. Een religieus verschil die vandaag de dag nog een dominante rol speelt in de wereldproblematiek en polarisatie tussen culturen, groeperingen en mensen.
Eer, gehoorzaamheid en respect lijken de hoekstenen van Khabib’s religie en z’n succes te zijn. In zijn voorbeeld zijn we hopelijk we op globale schaal dichterbij elkaar gekomen om de kloof tussen religies te dichten.
Groter dan Muhammed Ali?
Hoewel MMA door de mix aan elementen een brutere sport is dan boksen ging Khabib de vergelijking met Muhammed Ali als moslim uit de weg. Simpelweg omdat de bokser op globale schaal veel meer invloed heeft uitgeoefend in een tijd waar Afrikaanse roots werden vervolgd – Ali belandde zelf ook in de gevangenis, omdat hij oorlog weigerde. In die tijd vond de wereldberoemde bokser veel steun en toeverlaat in zijn geloof.
Door de vergelijking uit de weg te gaan wil Khabib mensen tevens op het hart drukken dat geen van beiden groter is dan de ander, omdat iedere moslim gelijk is aan elkaar.
Alcohol en gastvrijheid
In de Islam is het verboden om alcohol te kopen, drinken óf het aan een ander aan te bieden. Toen hij voor George St-Pierre een kamer had geregeld vroeg hij de Fransman of hij alsjeblieft geen alcohol wilde drinken. In deze daad van generositeit, vriendelijkheid en gastvrijheid toonde hij eens te meer karakter door vast te houden aan zijn geloof.
Er is niets goeds in degene die niet gastvrij is
In de Islam staat omschreven dat men elke goede daad moet vervullen zolang het individu hiertoe in staat is. De beste daden zijn de gebaren die regelmatig worden gedaan. Ook al zijn het er maar weinig, het is de consistentie in dit soort kleine daden wat op de lange termijn echt vertrouwen opbouwt.
Dergelijke gedrag manifesteren is wat onze gewoonten vormt en onze tijd vult. Uiteindelijk duiden deze goede daden ons leven, wat de kwaliteit op de lange termijn ten goede verandert. Khabib weet dit, daarom blijft hij met beide benen op de grond staan om ook anderen te inspireren.
5. Wees een voorbeeld voor de jeugd
Ondanks alle media-aandacht en aanvallen op zijn persoon, geloof en familie vanuit meerdere kampen, heeft Khabib zich staande gehouden. Het was alleen na zijn overwinning op Conor McGregor dat hij ook zijn menselijke grenzen liet zien. The Eagle vloog z’n kooi uit om nog een rekening te vereffenen met iemand uit Team Conor.
In de persconferentie na het gevecht had hij zelf nog wel het een en ander over het incident te zeggen. In de wetenschap dat hij van z’n vader vast en zeker nog een draai om z’n oren zou krijgen, wees hij de media op hun rol in het gehele schouwspel.
Khabib vond het ongelofelijk hoe het nu om zijn uitbarsting ging, terwijl hij net had gewonnen van een man die zijn persoon, familie, religie en land ridiculiseerde én zijn team fysiek had aangevallen in een eerder busincident. Waar veel mensen hem in zijn eer en trots konden vinden, vonden anderen het sportief en onvolwassen, omdat hij zijn overwinning voor zich had moeten laten spreken.
Desalniettemin heeft Khabib vandaag de dag alle lof en respect van vechters, sporters en fans over de hele wereld geoogst.
Abulmanap Nurmagomedov
De manier waarop we allemaal een voorbeeld in Khabib hebben kunnen vinden wat betreft eer, respect, trouw, geloof en bescheidenheid, vinden zijn roots in de persoonlijkheid en het karakter van zijn vader, Abulmanap Nurmagomedov. De manier waarop Abdulmanap over de ontwikkeling van kinderen denkt én hen voorbereid op de toekomst is een schoolvoorbeeld voor de rest van de wereld.
Schoolvoorbeeld
Adbulmanap heeft in zijn leven meerdere gyms en organisaties gestart om mensen op te leiden. Alles wat er op de scholen wordt geleerd staat in het teken van een goed voorbeeld zijn voor de jeugd. Niet alleen maakt de jeugd op jonge leeftijd via vechtsport kennis met discipline en respect, zodat zij gevormd worden tot een goed mens, ook blijven zij zo van de straat, uit de problemen en weg van corruptie zoals drugs en geweld.
In de ontwikkeling van een kind draait het allemaal om geloof, persoonlijk voorbeeld en aanmoediging. – Adbulmanap Nurmagomedov
In de filosofie van meneer Nurmagomedov is het belangrijk om het vuur in kinderen aan te wakkeren middels de kracht van positiviteit en de methode van aanmoediging. Kinderen dienen na het leveren van prestaties te worden beloond met complimenten. Vervolgens is het weer tijd voor volledige focus op inspanning en hard werken.
Zelf leren vliegen
We weten allemaal hoeveel Khabib van zijn vader houdt. Abdulmanap Nurmagomedov bracht hem groot om een echte man te zijn. Om proactief uitdagingen te trotseren en met tegenslagen te dealen. De bijzondere band en dynamiek tussen vader en zoon is een eeuwige bron van inspiratie. Het is daarom voor iedereen te hopen dat Khabib de visie en boodschap van zijn vader’s leer blijft etaleren op een globale schaal.
Na het overlijden van de grootmeester is Khabib nu de man die voor het gezin zorgt, stappend in de schoenen van zijn vader. In de absentie van zijn vader’s aanwezigheid en leiderschap zal Khabib zichzelf de komende tijd opnieuw uit moeten vinden. Hij zal letterlijk in zijn eentje moeten leren vliegen.
Toch geeft de nalatenschap van zijn vader hem hiervoor genoeg houvast. Kijkend naar de leerschool van Abdulmanap, MMA Eagles, en de talenten die al op de deuren van de UFC kloppen. Mannen die jonger, hongeriger en sterker zijn dan Khabib – in staat om op een natuurlijke wijze het stokje over te nemen, zoals Abdulmanap het ook bedoelt heeft.
Zo vader zo zoon
Khabib’s verhaal vertelt ons op perfecte wijze de imperfectie van de mens. Van de daklozen en het springen uit de kooi tot alle overwinningen en de verhalen hier omheen. De levende legende toont de wereld de prijs en het succes van een vechtersmentaliteit, de traditionele kracht van geloof en de liefde binnen in een familiewezen.
In deze wetenschap zal het niet lang meer duren eerdat Khabib ook als coach in de voetsporen van zijn vader treedt. Net als Abdulmanap zal hij zijn levenslessen en kennis overdragen op de volgende generatie – voor ons allen te hopen dat hij dit nog langer doet dan zijn vader dat deed.