Written by 11:41 MIND

Handleiding zelfontwikkeling: 20 stappen naar een zinvol leven

Handleiding Zelfontwikkeling man

Een handleiding voor zelfontwikkeling, wie had ooit gedacht dat je er ooit een nodig zou hebben? Eerlijk gezegd heb je dat ook helemaal niet. Het leven is voor iedereen zo uniek en je moet het leven vooral zelf met vallen en opstaan willen ervaren.

In zekere zin wijst het leven zich vanzelf, maar je wilt ook niks missen, en om niks te missen moet je scherp zijn, en de overtuiging om het meeste van elke situatie te maken.

Handleiding voor zelfontwikkeling

Toch kan het voor velen een wereld van verschil maken om het leven in bepaalde mate te voorzien van structuur en zingeving. Zie de volgende focuspunten dan ook meer als een reeks aan geheugensteuntjes. Een checklist waar jij je onderweg enige houvast in kunt vinden, en ook jezelf mee kunt meten.

1. Bouw een routine

Wij mensen zijn wezens van gewoonte die zich aan de wet van de natuur hebben te houden, en dat is groei. Groei is ook weer gebonden aan de tijd die ons doet aftakelen, dus neem deze natuurlijke verantwoordelijk op je zolang het je gegeven is. In de verwachting dat ons leven nog lang is worden we echter slordig wanneer het te zwaar of comfortabel is. Echter is energie, net als geld en tijd een gelimiteerde krachtbron waar je zuinig, doelgericht en efficiënt mee om dient te gaan om je potentieel te benutten. In hiërarchische volgorde voor jezelf, je partner, familie, vrienden, collega’s en wereld om je heen. 

Nu je hiervan bewust bent is het zaak om zo snel mogelijk te beginnen met het inbouwen van de routine die vooruitgang ondersteund, zodat je een gezondheid ontwikkelt waaruit het succes voortvloeit. We leven in de luxe om gezondheid boven ‘geld verdienen’ te scharen. Niet alleen is een gezond leven onbetaalbaar, ook wordt het moeilijker om jezelf de trucjes van een routine aan te leren naarmate je ouder, stijver en minder sterk wordt. Daarom vind je in de volgende 19 punten nog meer houvast om je leven dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks vorm te geven. 

2. Experimenteer

Probeer zoveel mogelijk dingen uit om te ontdekken wat je kunt, leuk vindt en van groeit. Het leven is een ontdekkingsreis waar we een purpose aan willen plakken. Als jij je purpose wilt vinden zul je eerst de tijd moeten investeren in een breed scala van activiteiten, ervaringen en leerstromingen. Vanuit hier voel jij je vanzelf aangetrokken tot een veld waarin jouw passie zich zal willen ontwikkelen en laten gelden. Door je ogen te openen voor meerdere disciplines kweek je ook de mindset om uitdagingen positief te benaderen.

3. Ken jezelf

Raak vertrouwd met je eigen lichaam en geest. Leer jezelf kennen door bijvoorbeeld meditatie, workshops of yoga. Voel je comfortabel in de stilte, want daar liggen alle antwoorden. Wat komt er in je op? Welke gedachten, vragen, wensen, dromen, begeerten, verlangens, drijfveren of sensaties leven er in jou? Wat zijn jouw motieven om actie te ondernemen? Beantwoord dit vanuit je hart en ziel, niet vanuit de verwachtingen van anderen. 

Bucketlist

De bucketlist is geen grap, en het enige wat er in de weg staat om alles af te vinken, ben jijzelf! Je leeft vanuit je eigen kracht voor jezelf, dus wat houdt je nog tegen? Analyseer daarom wat voor product je van je ouders bent, laat de mentale barrière van hun zorgzaamheid los en vindt de weg door je aangeleerde angsten. Neem ook de nare ervaringen in je leven onder de loep, wees eerlijk naar jezelf en verklaar je eigen wrok en zelfbeklag, en de daaruit vloeiende wandaden die hebben gezorgd voor de huidige staat van je (on)gezondheid. Doe schaduwwerk en breng je ego aan het licht. 

Leg vervolgens de puzzelstukken van jezelf uit en creëer, desnoods met een coach, helderheid in het totale plaatje dat jij bent. Om patronen te doorbreken kan het zijn dat je kennis met een kant van jezelf moet maken die je nooit hebt willen zien of tonen. Door onbaatzuchtig, gemeen of onrespectvol te zijn leer jij jezelf vertrouwen. Vanuit daar kun jij je gronden in je eigen authenticiteit, waardoor de mening van anderen jou niet meer tot wankelen brengt. Zo voel, zeg of denk je uiteindelijk niets meer dat buiten je waarheid ligt. Blijf echter een heer en houd je aan de basis manieren en wetten in dit land. Vanuit daar zullen mensen jou behandelen zoals jij hen behandeld.

4. Creëer een visie

Waar je lichaam net een machine is, is je geest net een bedrijf. Om een leven te leiden naar de principes van groei, is het dan ook funest om de normen, waarden, missie en visie te definiëren waarmee jij jouw persoonlijkheid, karakter en mentaliteit vormgeeft. Vraag je zelf ook eens af wat geluk is, en wat dat voor jou betekent.

Houd je dagelijkse routine bij, schrijf hierover in je dagboek (journaling). Bewaak de karakteristieken van je familie waar je waarde aan hecht, maar laat los waar jij jezelf in beperkt voelt. Zodra je zuiverheid in jouw persoon hebt gevonden kun je hier altijd op terugvallen en ten alle tijden leven naar je waarheid.

5. Ontdek je seks

Wees de baas over je eigen seksuele kracht, controleer deze en gebruik deze in jouw contact met anderen. Elke menselijke ontmoeting zal in zekere zin iets van seks bevatten, dus zie dit niet alleen als iets dat je moet bewaren voor in de slaapkamer. Leer bijvoorbeeld wat oogcontact doet met jou en anderen, hoe je lichaamshouding jouw gedachten verraad, of de toonhoogte van je stem die de spanning in je lijf verraadt. 

Maar als je dan toch met een partner onder de lakens belandt, dan is het ook wel handig om je eigen lichaam te kennen. Raak dus vertrouwd met je lichamelijke sensaties. Voel je orgasme aan en probeer deze op gezonde wijze te laten ontstaan en controleren. Weet waarom je seks wilt met een vrouw en welke standjes jou en haar bevredigen. Breng diversiteit aan in je seks. Voel jezelf comfortabel in het krachtspel van dominantie en onderdanigheid. Leer hoe je aan moet pakken en los moet laten. Kleur je seksuele pallet zowel met agressie, sensualiteit als intimiteit. 

6. Consumeer

Weet wat je eet en drinkt, waar je van groeit en waar je allergisch/intolerant voor bent. Kijk niet alleen naar wat lekker is, maar vooral gezond en goed voor je lichaam. Op wat voor soorten en welke voeding gaat je lichaam lekker? En wat heb je nodig voor het kweken en onderhouden van een superbrein? 

Los van de wetenschap kun je zelf uiteindelijk aanvoelen wat werkt voor jou, door te experimenteren met verschillende diëten. Hoe jij op gewicht blijft, je spieren groeit en jezelf lekker in je vel blijft voelen. Tegenwoordig kun je zelfs je DNA laten testen de voeding die jij tot je neemt af te stemmen op de behoeftes van je lichaam. 

Ook je normen en waarden spelen hierin een rol, zo kun je ook bewuster omgaan met de planeet, door bijvoorbeeld te kiezen voor een vegetarische of vegan lifestyle, maar ook een paleo dieet kan zijn waar jij het meeste baat bij hebt. Probeer dit uit en verantwoord je keuzes. 

7. Beweeg

Je lichaam is een machine met een houdbaarheidsdatum, zorg er goed voor. Werk aan je bouw, houding en motoriek. Wees zowel passief als actief ergonomisch bezig met je lichaam, zowel wanneer je stil zit of ligt, als wanneer je beweegt. 

Verken jezelf in een verscheidenheid aan sporten en maak jezelf multi-vaardig. Leer elk spiertje in je lichaam kennen, aanvoelen en controleren. Zorg ervoor dat je fysiek sterk, flexibel en pijnloos bent. Groei je spieren en houdt ze lang, leg hierbij de focus op de range of motion en mobiliteit. 

Weet dat elke eenzijdige inspanning over het verloop van tijd een negatief effect op je lichaam zal hebben. Los van alle teamsporten die het leven mooi, leuk en gezellig maken, vormen wandelen, rennen, zwemmen, liften en yoga de basis van een fitte levensstijl.

8. Train je brein

Het gaat er niet om hoe slim je bent, maar hoe je slim bent. Voed dus je interesses, kweek discipline en houd controle over waar je aandacht naartoe gaat. Lees boeken, bezoek evenementen, luister podcasts of kijk docu’s/YouTube filmpjes om jezelf een basis te geven voor het realiseren van je doelen of visie. 

Houd een dagboek bij om je geest en gedachten scherp te houden, terwijl jij je hersenactiviteit blijft ontwikkelen. In dit proces is er geen ruimte voor excuses, ken je prioriteiten en laat school je opleiding niet in de weg staan. Leer jezelf en de wereld begrijpen en verdiep je vanuit intrinsieke behoeftes in kunst, economie, filosofie, psychologie, biologie, natuurkunde, scheikunde of geografie. Weet dat waar jij je focus op legt, jij zult meesteren.

9. Leer je weg met geld

Zorg voor een financieel overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Betrek hierin hoe je geld verdient, hoe je dit wilt uitbreiden en waar je geld aan uit gaat geven. Zodra je hier een duidelijk beeld van hebt, weet je waar je naartoe spaart en zul je niet zo snel afwijken van je doel. Voorkom op deze manier impulsieve aankopen, een koopverslaving en leer te investeren in wat echt belangrijk voor je is. 

10. Leer een craft

Werk aan je competenties en maak jezelf nuttig in het leven – voor jezelf en anderen. Door de marktwerking van de wereld van vandaag kom je er alleen als jij op een of andere manier waarde kunt toevoegen aan het leven van mensen, te beginnen met jezelf.

De fataliteit van het leven kent geen veiligheid, dus confronteer het met de borst vooruit en doe wat zinvol is. Open je ogen, zie de wijsheid, wordt volwassen in je doen en laten, eis respect en neem je plaats in de wereld als hoeksteen van de samenleving.

11. Start je eigen business

Leer om niet op veilig te spelen, neem risico’s en vind betekenis door de verantwoordelijkheid die je op je neemt. Het zit diep in ons systeem om te leren door te doen, dus het starten van een eigen onderneming vormt het grootste leerproces. Deze intrinsieke beloning zal je vormen als persoon en je waarde als mens zal toenemen, dus onderneem, probeer, ontmoet andere mensen en krijg plezier in het proces. 

Belicht zowel de zakelijke kant als de passievolle kant van je hele wezen. Gezond verstand is niet altijd gebruikelijk. Leer hoe listig, verraderlijk en egoïstisch mensen kunnen zijn, zodat je bedrog van mijlenver aan kunt zien komen en je kunt floreren in een zakelijke omgeving waar alle koppen dezelfde kant op zijn gedraaid. Denk altijd aan het grotere plaatje.

12. Socialize

Leer hoe je met mensen om moet gaan. Verrijk jezelf met de kennis van menselijke gedragingen. Analyseer hun lichaamstaal. Voel ze aan. Weet wat ze willen. Weet wat je moet zeggen. Train jezelf in spraak en leer hoe je mensen kunt overtuigen, zonder misbruik van hen te maken. Vind je eigen stem en leer hoe je leiding moet geven. Ontdoe jezelf van je angsten en durf jezelf te uiten. Ontmoet mensen in een goede- en open houding met een stevige handgreep.

13. Vorm je cirkel

Je familie kun je niet kiezen, maar je vrienden, lovers en zakelijke partners wel. Het is belangrijk om mensen om je heen te werven die het beste met je voor hebben, die jou met zowel positiviteit als geluk verrijken en jou in je ambities motiveren. Tenzij jij solidair aan jezelf door het leven wilt gaan, is een goede vriendengroep, -kring of -community essentieel voor je ontwikkeling. 

Wees niet direct radicaal in het sturen van je energie en gun anderen ook hun groei. Schrijf mensen die je lief hebt dus niet direct af, maar maak hen bewust van de invloed die zij op jou hebben en nodig ze uit om daar een positieve verandering in aan te brengen waar jullie beiden van profiteren.

Be tolerant with others and strict with yourself.

14. Slaap

Het doet de mens goed om zijn slaap waakcyclus aan te passen op het ritme van de dag. Gaat de zon dus op, dan spring jij uit de veren. Gaat de zon onder, dan maak jij aanstalten om naar bed te gaan. Natuurlijk hoef je dit niet al te nauw te nemen, maar deze natuurlijke klok biedt je wel enige houvast voor een gezond leven. Deze indicaties houden je met beide benen op de grond, waar de verleiding van technologie, beeldschermen en entertainment groter is dan ooit.

Wanneer jij je laat leiden door de zonsopgang en -ondergang, weet je ook zeker dat je genoeg slaap hebt, zodat je genoeg energie hebt. Waar ieder mens verschilt is het belangrijk om zelf aan te voelen hoeveel slaap je nodig hebt.

Pas jezelf een ergonomische manier van slapen aan, zodat je wakker wordt zonder pijntjes, klachten, etc. Elke slaaphouding heeft zo zijn voor- en nadelen, maar belangrijk is dat jij bewust aanvoelt waar je lichaam pijnsignalen afgeeft. Luister hier naar om erger te voorkomen.

15. Uiterlijke verzorging

Zorg dat je goed voor de dag komt. Onderscheid jezelf hierin van je ego. Weet wat goed is voor je eigen voorkomen, haar, huid en hygiëne. Je zult ervaren dat het zeer belonend is op het moment dat jij je lichaam zo nu en dan de verzorging geeft die het nodig heeft.

Vindt de authenticiteit in een eigen stijl waar jij je comfortabel bij of in voelt. Als jij lekker in je vel zit, straal je dit uit naar anderen en dus heeft heel de wereld hier profijt van.

16. Geef creativiteit de ruimte

Als mensen zijn we gemaakt voor creatie en dit is dan ook essentieel voor een rijk leven. Niet alleen ervaar jij zelf veel plezier en voldoening van je kunsten, maar kun je er ook een ander mee verblijden.

Leer een instrument spelen, hoe je moet bakken, dansen, schilderen, schrijven, zingen, koken, fotograferen. Je kunt het zo gek niet bedenken, en dat maakt het ook zo leuk. Wanneer jij toe geeft aan je creatieve kracht, zul jij jezelf bevrijden.

17. Ontspan

Ondanks dat groei de wet van de natuur  is, is het belangrijk om niet opgeslokt te worden door je intrinsieke behoefte aan zelfontwikkeling. Leer ook te genieten van de menselijke ervaring en gun jezelf de momenten om te ontspannen. 

Er zijn talloze manieren en vormen te bedenken om je uit je hoofd te halen. Wat te denken van massages, ademhaling, meditatie, beweging, dansen, feesten, gamen, films, series, Netflix, muziek, schoonmaken, dutjes, lopen, natuur, tekenen, schrijven, storytelling, sleutelen, tuinieren, verzorging, baden, zonnen, films kijken, een goed gesprek. Het kan allemaal, maar ook hier kun je een actieve houding in aannemen. 

18. Daag jezelf uit

Probeer zoveel mogelijk dingen uit om je bewustzijn te vergroten, comfortzone uit te breiden en als mens te groeien. Zoek naar activiteiten, uitdagingen en methodes die jouw hormoonhuishouding een boost geven. Leer waardoor en hoe je lichaam adrenaline, serotonine etc. aanmaakt en wat dit met je doet. Kijk ook eens verder  ontdek ook je innerlijke wereld. Geestverruimende middelen Creëer vanuit daar herinneringen die zullen blijven. 

19. Raak spiritueel verbonden

Voel je een met de wereld, medemens en natuur. Weet dat jij je persoonlijke voetafdruk in het leven hebt, en dat elke beslissing die je neemt niet alleen jou, maar ook de wereld treft. Alles komt namelijk tegen een prijs, dus maak helder voor jezelf wat jij wilt dat je betaald, en wat anderen voor of met jou betalen. 

Zodra je de basis van alles voor jezelf op een rijtje hebt, kun je bijdragen aan de maatschappij. Er is geen groter goed dan het goed dat je doet voor anderen. Daarbij gaat het niet alleen om jouw radicale evolutie, maar ook ook om de radicale integratie van ons allen. Uiteindelijk moeten we het met z’n allen doen. 

Het pad van altruïsme is echter een reis op zich, dus zorg eerst voor jezelf, dan voor je partner, dan voor je familie en vervolgens de samenleving. Met een beetje geluk, hoop en overtuiging vloeit dit organisch door elkaar heen, maar behoud het overzicht en focus je op de visie.

20. Geniet van het proces

Niet alles zal in een keer vanzelf gaan, dus wees geduldig, werk hard en blijf jezelf motiveren. Wees zorgzaam lief en rechtvaardig streng voor jezelf. Jij bent de beste vriend die jij jezelf kunt wensen, dus luister naar jezelf, wees er voor jezelf. 

Alles wijst zich vanzelf zolang jij alles durft te zijn. Pas je dus aan en wees dankbaar voor wat er dan ook op je pad komt. Het is een luxe om vandaag de dag in deze tijd te leven. Het is ook oké om niet direct te weten wat je wilt of hoe je iets moet doen. 

Accepteer en respecteer je eigen menselijke ervaring, raak vertrouwd met je imperfecties en geef jezelf de ruimte van het leerproces. Blijf jezelf uitdagen zoals een kind wil leren lopen. In deze ontvankelijkheid vind je de kracht om voorbij je schaamte te handelen, nieuwsgierig te blijven en echt te datgeen te bereiken wat je voor ogen had. 

Waste no more time arguing about what a good man should be. Be one.

(Visited 380 times, 1 visits today)
Close