Is geluk voor iedereen een illusie? Materialisme, ego en hebzucht hebben een kanteling teweeg gebracht in de manier waarop wij als mens de wereld ervaren. Voor velen is geluk door de commercialisering van onze normen en waarden buiten ons komen te liggen.
In deze afzondering van onszelf kunnen wij onszelf incompleet of zelfs leeg voelen. Onbewust resulteert dit in een eeuwige zoektocht waarin wij onszelf voeden met de drang om die leegte op te willen vullen. Dat kan anders, vind je niet?
Geluk voor iedereen
Helaas zit het toch een beetje in de mens om het bestaan erg complex te maken met onze gedachten en acties. Gelukkig is het leven veel simpeler, zeker wanneer jij je er aan overgeeft. De kunst van het leven is namelijk niet om te controleren wat er staat te gebeuren, maar om gebruik te maken van wat ons overkomt.
Uiteindelijk kun je maar een ding onder controle hebben, en dat ben jijzelf. Geluk is dan ook niet alles krijgen wat je wilt, of de dingen om je heen beheersen, maar de vrijheid die ontstaat wanneer je stopt met constant naar meer te verlangen en wanneer je verandering zonder angst kunt omarmen.
In de overtuiging dat geluk een gemoedstoestand is, schuilt de vrijheid om altijd gelukkig te zijn. We hoeven er ook niet naar op zoek, want geluk zit namelijk in ons. Het ligt dus altijd voor het grijpen.
Kracht van de geest
Het is de eenvoud zelve om gelukkig te zijn met wat je hebt. Het is een trucje van de geest om te vergelijken, overdenken en analyseren. Natuurlijk kent de kracht van onze frontale neocortex ook genialiteit, maar het kan ook verworden tot een martelaar. Zoals we innerlijk geluk kunnen oproepen, kunnen we het ook wegstoppen in onze gedachten.
Het is dus aan jou als individu om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk. Om in krachttermen te spreken vereist dit vandaag de dag een sterke mindset. Er is namelijk wel wat voor nodig..
- Om het leven te zien als groeiproces
- Om verandering te omarmen
- Om fouten te zien als leermoment
- Om jezelf niet te vergelijken met anderen
- Om het moment kwijt te raken in een uitvoerige analyse
- Om niet steeds in het verleden te blijven hangen
- Om niet van elke mug een olifant te maken
- Om niet te luisteren naar de structurele negativiteit van anderen
- Om niet afhankelijk te zijn van iets buiten onszelf
- Om alles los te kunnen laten dat buiten jou is
Geluk is niks meer dan een eigen keuze, omdat jij zelf bepaald waar jij je op focust, waar je energie toe gaat en hoe je het leven ervaart. Ga voorwaarts, neem risico’s en omarm verandering. Vind een passie in het leven, stel een doel en doe wat je wilt.
Het leven is zo mooi en interessant, laat je dus niet beperken door je eigen denken, laat staan die van anderen.
Bevrijd jezelf
De eerste stap in een gelukkig leven is je geest bevrijden van gelimiteerde gedachten. Hersenspinsels die jou ervan weerhouden om het leven in zijn volledigheid te ervaren. Maak van je hoofd geen gevangenis, maar breek open om de weg vooruit te zetten.
Ontwikkel je bewustzijn om alert en attent in het moment te zijn. Onthoud dat we spirituele wezens zijn die een menselijke ervaring doormaken. Om het op z’n Hollands te zeggen: “Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.” We zijn gekomen om positiviteit, liefde en compassie te delen. Op deze energiebaan trekken we anderen aan, om van elkaar te leren.
In zekere zin zijn wij als mens wat we denken en we worden we een met datgeen waar onze focus naartoe gaat. Zo staat “Where attention goes, energy flows”, letterlijk en figuurlijk in onze aderen geschreven.
Dankzij onze scheppende kracht, de kracht van creatie, zijn wij ertoe in staat om zelf onze omgeving te creëren om in te floreren. Puur met ons denken en door te doorvoelen wij wat we echt willen.
De biologie van geluk
Om ervoor te zorgen dat ons brein gelukshormonen (dopamine en serotonine) loslaat, moet je ervoor zorgen dat het wordt beloond. Echter dienen deze chemicaliën slechts ter stimulatie. Ze er dus niet voor gemaakt om ons constant gezelschap te houden. Daarom is geluk iets dat wij onszelf door welvaart en technologie hebben hebben aangepraat.
Elk geluksmomentje duurt slechts voor een specifieke korte tijd om een specifieke reden in een specifieke situatie. Toch raken we eraan verslaafd, onrustig zelfs, omdat we het keer op keer weer nodig denken te hebben. Als een moment eenmaal verzadigd is, metaboliseert het en heb je meer nodig om hetzelfde te ervaren. Dit houdt ons eindeloos bezig en in beweging, we moeten meer doen om er meer van te krijgen.
Door dit mechanisme kunnen wij vervallen in een staat van angst, omdat we bang zijn om iets niet meer te ervaren. Deze angst is heel natuurlijk, en daarom moeten we ons brein temmen en onszelf aanleren om daar rust in te vinden.
We kunnen cortisol, het hormoon waardoor we stress en angst ervaren, neutraliseren door te bewegen, mediteren en te focussen op onze ademhaling. Deze activiteiten vergroten de hippocampus en verlagen ons stressniveau, en daarmee meer zeggenschap over onszelf. Controleer daarom je stress, voordat het jou controleert.
Extern geluk
Als het op geluksmomentjes aankomt is de regel van geluk heel simpel. ‘Dat wat geen gevoel heeft, kan ons ook geen geluk geven’. Hoewel dit natuurlijk zwaar te verkroppen is voor mensen die trouwen met hun iPhone, leert de realiteit ons dat geluk alleen van binnenuit wordt ervaren.
“Extern geluk is gebonden aan tijd. Intern geluk is gebonden aan jou.” – Jan Geurtz
Tijdelijke omstandigheden als maatschappelijk succes, promotie op werk, een nieuwe auto of een bevlieging van de liefde geven ons slechts een beter gevoel dat gekoppeld is aan ons ego. Het is onze geest die ons lijden veroorzaakt. Van jongs af aan worden we natuurlijk bestookt met allerlei voorwaarden en omstandigheden van een goed gevoel.
Wanneer we later op leeftijd komen is dit goede gevoel precies de reden van tekortkoming. Waarom? Omdat we onszelf continu de maat nemen om aan de voorwaarde te voldoen of een omstandigheid te realiseren.
Als dit niet gebeurd, ontwikkelen we allerlei mentale ellende. Zo geven we ons bijvoorbeeld over aan allerlei verslavingen, zoals kopen, werken, eten, verdovende middelen of seks. Lastig, maar waar.
Genot is geen geluk
Het is belangrijk om ten alle tijden genot en geluk van elkaar te onderscheiden, waar genot een verslavend, obsessief en destructief randje heeft. Natuurlijk is het bevredigen van je seks-, -nicotine- of chocoladeverslaving intens tot gelukzalig, maar het blijft een korte, vluchtige high die een leegte achterlaat.
Genot is in deze als een warme douche wanneer je het koud hebt op een winterse dag. Je zoekt geluk buiten jezelf, en vindt genot. Zo bibber je van de kou, neemt een hete douche, en wordt je overstroomt wordt door warmte en geniet van de comfort. Steeds opnieuw zet je de temperatuur hoger, en hoger, en hoger, totdat je huid verschroeit en jij aan je energierekening denkt – je zet de douche uit. Op dat moment is de high voorbij en keert de kou terug.
De wereld buiten ons
In zekere zin is het natuurlijk makkelijk praten over geluk op het moment dat het je allemaal mee zit. Hoe vaak refereren wij wel niet naar ‘de kindertjes in Afrika’. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid is, maar ook een misvatting. Wat wel zo is, is dat we op wereldschaal een heleboel culturele, educatieve en economische verschillen voor ongelijkheid en verdeeldheid zorgen. Toch blijft geluk hier een kwestie van perspectief.
In het Westen kunnen we onszelf namelijk niet voorstellen hoe het is om onder zulke erbarmelijke omstandigheden te leven. Alleen al het idee maakt ons depressief. Toch weegt onze perceptie op geluk niet op tegen de realiteit, waar velen in extreme armoede toch nog de wil hebben om te leven – kunnen groeien, glimlachen en dansen.
Een opvallend feit is hier dat Europa het meest suïcidale continent is ter wereld. Wereldwijd is zelfmoord een van de 20 grootste doodsoorzaken. Sterker nog, een van de meest onrustige landen ter wereld heeft relatief lage zelfmoordcijfers. Volgens de WorldPopulationReview telt Afghanistan 4,7 zelfmoorden per 100.000; Irak heeft er drie en Syrië heeft er slechts 1,9.
Een kritische noot hierbij is wel dat niet-geïndustrialiseerde landen mogelijk minder middelen hebben voor onderzoek naar dood, waardoor er een mogelijkheid is tot onderrapportage van zelfmoord in die regio’s.
De kracht van geloof
Een mooi bruggetje naar een sterke mindset is het geloof, het geloof in God. Er zijn Christenen die leven in de overtuiging dat een streven naar geluk, een gemis van God is. Als je namelijk iemand mist, dan doet dat pijn, maar de pijn schuilt niet in de absentie, maar in het verlangen naar de hereniging.
Met de bijbel in de hand is de rekensom eenvoudig snel gemaakt: “Iedereen kan God vinden, en God zit in ons allen, dus iedereen kan simpelweg gelukkig zijn.” Maar hoe is de verhouding tussen religie en zelfdoding?
Religie en zelfdoding
Religieuze overtuiging beschermt niet noodzakelijk tegen zelfmoordgedachten, maar beschermt wel tegen zelfmoordpogingen.
Uit een wereldwijd onderzoek naar zelfmoord blijkt dat religieuze participatie wereldwijd een ander effect heeft op de zelfmoordcijfers. Het meest opvallend is dat in Latijns-Amerika een hoge religieuze betrokkenheid geassocieerd wordt met lage zelfmoordcijfers.
Hoewel religie verband houdt met lagere zelfmoordcijfers in Latijns-Amerika, Oost-Europa, Noord-Europa en Engelssprekende landen, wordt het geassocieerd met hogere zelfmoordcijfers in Oost-Azië, West-Europa en Zuid-Europa.
- Oost-Azië, waaronder China, Hong Kong, Korea, Japan en Taiwan.
- West-Europa, waaronder Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
- Zuid-Europa, waaronder Kroatië, Griekenland, Italië, Portugal, Slovenië en Spanje
In de 19e eeuw was socioloog Emile Durkheim de eerste die opperde dat religie de mens beschermt tegen zelfmoord, omdat het beoefenaars een sterke gemeenschap biedt.
De kracht van relativeren
Heb je ooit gedacht aan de enorme kracht van het uitzoomen? Vanuit een holistisch oogpunt wordt alles vaak klein en nietig. Hierin schuilt de kracht van relativeren, wat letterlijk betekent dat je een brede kijkt hebt op dingen, zodat je alles in perspectief kunt plaatsen.
“Maak van een mug geen olifant, en van een olifant geen mug.” – Iemand
De staat van geluk, dus ‘gelukkig zijn’, is slechts een momentopname, noem het een orgasme met een begin en een einde. Natuurlijk kun jij je hele leven gelukkig proberen te zijn, maar het leven is net als een hartslag, het kent pieken en dalen. Vraag jezelf af of het nodig of mogelijk is om altijd maar te pieken.
Een mooie opvatting is dus om niet altijd te willen pieken, maar om de dalen te neutraliseren!
Be like Bruce
Volgens het internet was het Bruce Lee die ooit zei dat je niet voor een gemakkelijk leven moet bidden, maar voor de kracht om een moeilijk leven te doorstaan. Hiermee doelde de legende niet zozeer op het ontwikkelen van een fysiek sterk lichaam, maar op het creëren van een leven dat in kalmte stroomt middels de bevrijding die huist in zelfactualisatie en gemoedsrust.
Volgens Bruce kun je dit bereiken door je kern te raken – door jezelf te begrijpen, te kennen en verder te ontwikkelen. Op deze manier zul jij elke beproeving kunnen doorstaan. Wanneer je een actieve houding neemt in de tijd die je gegeven is, en leeft zonder verwachting of oordeel, dan zal de energie door je stromen. Probeer dus niks te forceren. Zo behoud jij de controle over jezelf en kun jij je overgeven aan een natuurlijk beloop met een goed einde.
Met de stroming meegaan betekent niet dat je niet weet waar je heengaat, maar dat je open staat om er op een andere manier te komen.
Niet gek ook dat van diezelfde tong de levensovertuiging rolde dat de mens in zijn hele wezen moet zijn als water, door aanpassingsvermogen te tonen en flexibel mee te bewegen in het moment. Door in een constante flow van positiviteit te bewegen kun je zowel voor- als tegenspoed verwelkomen.
Zo plaats jij jezelf niet in de slachtofferrol, maar neem je verantwoordelijkheid voor de situatie zoals die is. Zo is geluk geen staat van zijn, maar de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en het beste van elke situatie te maken.
Ons geluk in plezier
In de opvatting dat je continue, alsmaar en alleen wilt pieken, vormt geluk een emotionele reactie op een uitkomst van je actie. Het hangt zodoende af van het resultaat. Wanneer je wint ben je gelukkig. Win je niet, dan ben je ongelukkig.
De ‘als’-factor in geluk
De ‘als’-factor in geluk veroorzaakt een effect die de lat alsmaar verlegd tot daar waar we het niet volhouden. Als je hier nog nooit over nagedacht hebt, vraagt dit misschien om iets meer tekst en uitleg. Heb je er bijvoorbeeld ooit bij stilgestaan dat het ego-woord ‘meer’ geen einde kent?
Als je er eenmaal aan begint, wil je continue meer, meer en meer. We focussen ons tot verlangens toe op dat gelukzalige moment van succes, dat we altijd bedrogen uitkomen. Na de piek van succes is de kans groot dat er een leegte volgt, omdat het doel, onze levensmissie, is bereikt. Wat nu? Als gevolg willen we dit gevoel opnieuw ervaren, en dus evenaren. In de zoektocht die in gang in gezet streven we elke keer weer naar meer. Als een junk naar meer heroïne, verlangen we naar de volgende injectie van succes van de geluksdealer.
Zo zie je hopelijk in dat geluk altijd vraagt om een bepaalde uitkomst. Het vormt daarmee een smet op de mate van plezier die we ervaren. Kortom: als je dus continue geluk nastreeft, zul je ongelukkig eindigen. Daarom is het zaak dat je plezier ervaart in wat je doet.
Plezier als beloning
Plezier is gelukkig iets heel anders. Dit is geen gevolg van een resultaat. Plezier is datgeen wat we ervaren wanneer we doen wat we leuk vinden, ongeacht de uitkomst. Stop dus bijvoorbeeld om je dagelijkse werk als een middel te gebruiken om een bepaald doel te bereiken dat jou gelukkig maakt.
Je laat je gemoedstoestand niet afhangen van externe factoren zoals de noodzaak van resultaat. Maak dat geen wat je doet de beloning op zich, ongeacht waar het toe leidt, pas dan zul je plezier ervaren.
Het leven is geen bestemming, maar een reis. – Ralph Waldo Emerson
Niet voor niets dat het leven niet om de bestemming draait, maar om de reis. Gun jezelf het proces en geniet van je ontwikkeling. Plezier is op deze manier altijd in de maak, een constante flow die leeft in hetgeen dat je dagelijks doet.
Alle geluk van de wereld
Toon geen weerstand en omarm het leven in zijn totaliteit. Wanneer je de imperfectie van het leven accepteert als perfectie, in welke vorm dan ook, dan zul je een rust en kalmte ervaren als een basis voor een gelukkig leven waar je plezier uit haalt.
Problemen mogen dan te pas en te onpas ons leven binnen wandelen, maar met het verstrijken van de tijd zullen deze ook weer weggaan, terwijl geluk ons nooit verlaat.
Weet in de geest van Bruce Lee het onderscheid te maken tussen ‘gelukkig zijn’ en ‘geluk’. Gelukkig zijn is gebonden aan momenten, terwijl geluk een continu proces is. Dit kan behouden worden door:
- Het leven actief zin te geven
- Productief toe te werken naar doelen
- Een sociaal geweten te hebben
- Aardig te zijn voor andere mensen
- Dankbaar te zijn voor wat je hebt
- Obstakels te overwinnen
- Vooruitgang te boeken in je leven
Alles willen voelen
Over geluk gesproken, dat ervaar je niet in de eis dat je het altijd moet voelen. Het leven is als een hartslag en komt met pieken en dalen. Het is dan ook niet de bedoeling dat we altijd gelukkig zijn. Denk hier maar eens over na: de hele tijd zonneschijn maakt een woestijn. Zie het in plaats daarvan als een uitdaging om elke emotie volledig en diep te ervaren. Omarm zowel plezier als pijn om echt te groeien. Nog zo’n cliché die je hier in ondersteunt is dat het eerst moet wrijven voordat het glanst.
Luister dus goed naar jezelf en ga de confrontatie met jezelf aan. Wat voel je en waarom? Sta daar voortdurend bij stil. Wanneer we onze gevoelens negeren, ontstaat er een boemerangeffect waarbij de emoties later gewoon terugkomen, en soms zelfs sterker dan voorheen. Door onszelf toe te staan te voelen wat we voelen, kunnen we vooruitgaan in plaats van vast te lopen.
Disclaimer
We zijn complexe levensvormen met een sterk ontwikkeld brein. Vanaf onze geboorte – misschien daarvoor al – ervaren we de wereld op een manier die dusdanig impact kan hebben op onze gesteldheid dat we hier later in het leven een prijs voor moeten betalen. Onze geest kan het ons dan onmogelijk moeilijk maken.
Depressie is een natuurlijke menselijke emotie. Het probeert ons te vertellen dat er iets mis is in ons leven, wat het ook is. Dat gevoel proberen te verdoven werkt op de lange termijn nooit. De oorzaak aanpakken is de enige oplossing. Hoewel er zeker een kern van waarheid zit in het feit dat we ons eigen geluk kunnen creëren, betekent dit niet dat we hiervoor altijd maar de kracht hebben, nog dat we er alleen voor staan.
Ervaar jij dus negatieve gevoelens of jezelf of over het dagelijks leven, of ervaar jij systematisch uitstelgedrag dat jou weerhoud om jezelf te verwezenlijken, schaam je dan niet om hulp te zoeken.
We doen het samen en er zijn altijd mensen die jou willen en kunnen helpen, ook al is het maar een luisterend oor. Het leven is bevrijdend op het moment dat je blijft groeien, in plaats van dat je alleen maar bestaat.
Bedankt voor het lezen
Vond je dit een goed artikel en wil jij geluk voor iedereen? Dan klinkt het natuurlijk een beetje utopisch om in je up al het leed uit de wereld te halen. Eigenlijk is dat niet eens jouw verantwoordelijkheid.
Wat je echter wel kunt doen is het geluk bij zoveel mogelijk mensen opwekken, door hen bewust te maken van innerlijk geluk, en bijvoorbeeld dit artikel te sturen. Vertel ze anders over de levenslessen van Khabib Nurmagomedov? Uiteindelijk doen we het toch samen!