Van de betoverende spiralen van zeeschelpen tot de ingewikkelde vertakkingen van bomen, de symmetrische designs van de natuur spreken al lang tot onze verbeelding. Wat nu als blijkt dat dit misschien wel alles te maken heeft met de opmerkelijke verbinding die wij met alles hebben? Er bestaan namelijk talloze gelijkenissen tussen natuur en het menselijk lichaam in geometrie.
Heeft het je aandacht? Mooi! Laten we eens kijken naar de verbazingwekkende overeenkomsten tussen deze organische patronen in de natuur en de geometrie die ons menselijk lichaam definieert.
Gelijkenissen tussen het menselijk lichaam en organische patronen in de natuur
Geometrie, ook wel meetkunde genoemd, is de wiskundige studie van vormen, maten en hun eigenschappen, waarbij de relaties tussen punten, lijnen, hoeken en afmetingen worden onderzocht. In essentie probeert meetkunde de ingewikkelde patronen te ontcijferen die de fysieke wereld beheersen. En dit lijkt enigszins gelukt!
De Gulden Snede, een wiskundige constante die ongeveer gelijk is aan 1,618, en de Fibonacci-reeks, een reeks waarbij elk getal de som is van de twee voorgaande, zijn fundamentele concepten in de meetkunde.
*Fibonacci-reeks: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, enzovoorts
Beide concepten onthullen de inherente schoonheid van proportie en progressie in het ontwerp van de natuur. Zo liggen de harmonieuze verdeling van de Gulden Snede en de ritmische groei van de Fibonacci-reeks ten grondslag aan verschillende fenomenen. Van de spiraalvormige ordening van sterrenstelsels tot de blaadjes van bloemen. Wist jij trouwens dat een DNA-molecule in diameter 21 breed en 34 lang is? En waar heb je deze getallen eerder gezien?
Juist, de Fibonacci-reeks hierboven.
Het mooiste voorbeeld zien we terug in de verentooi van een pauw. De tooien van de pauwenveren creëren een herkenbaar geometrisch patroon dat overeenkomt met de Fibonacci-reeks. Deze oog-achtige vormen gaan van kleiner en dichter naar groter en verder uit elkaar, wat het principe van de Gulden Snede bevestigt.

Maar hier houdt het niet op! Want deze wiskundige principes herhalen zich ook nog eens in de structuur van het menselijk lichaam. Het is geen misschien dat de patronen van de natuur een fascinerende echo kennen in onze anatomie.
Geometrische gelijkenissen mens en natuur
Nu wordt het echt leuk! Je wilt vast wat voorbeelden. Sta hier maar eens bij stil! De spiraal van een schelp weerspiegelt de kromming van je oor. Blijven opletten, want de vertakking van bomen lijkt op de neurale paden in onze hersenen. En als je goed kijkt zie je de verhoudingen van de gulden snede verschijnen in je eigen gelaatstrekken.
Deze opmerkelijke parallellen laten zien hoe geometrie niet beperkt blijft tot abstracte vormen, maar naadloos geïntegreerd is in het weefsel van het bestaan. Als we de gedeelde taal van geometrie tussen organische vormen en menselijke lichamen ontrafelen, krijgen we een diepgaand inzicht in het prachtige tapijt van de schepping. Hier komen wiskunde en leven samen in een symfonie van proportie en schoonheid.
Klinkt mooi, maar het wordt nog mooier. Hieronder nemen we namelijk per vorm alle gelijkenissen met je door. Duik in het betoverende rijk waar de elegantie van de vormen van de natuur zich verweeft met de ingewikkelde architectuur van onze eigen lichamelijke vormen. Lees je door een fascinerende dans van de universele verhoudingen die terug zijn te vinden in zowel de natuur als het menselijke lichaam!
1. Spiralen
Een spiraal is een gebogen vorm die rond een centraal punt kronkelt en geleidelijk naar buiten beweegt terwijl de afstand tussen de opeenvolgende bochten constant blijft.
De spiraalvorm is een veelvoorkomend en fascinerend geometrisch patroon dat overal in de natuur voorkomt en wordt weerspiegeld in het complexe ontwerp van het menselijk lichaam. Ook in de bouwkunde maken we er graag gebruik van, bijvoorbeeld in een trappenhuis.
Hier zijn enkele voorbeelden van de spiraalvorm die verschillende functionele en esthetische doeleinden dient:
Spiralen in de natuur
- Stelsels: Spiraalstelsels zoals de Melkweg hebben een centrale uitstulping en armen die in een spiraalpatroon naar buiten kronkelen.
- Zeeschelpen: Nautilusschelpen vertonen een logaritmische spiraal als ze groter worden in een consistente verhouding.
- Tropische storm: Orkanen en cyclonen hebben vaak een spiraalvormige structuur als ze zich ontwikkelen en verplaatsen.
- Planten: Bepaalde groeipatronen van planten, zoals de plaatsing van bladeren rond een stengel of de plaatsing van zaden in een zonnebloem, volgen spiraalvormen.
- De Fibonacci-spiraal: Dit is een patroon gebaseerd op de Fibonacci-reeks, dat vaak voorkomt in bloemen, dennenappels en zelfs in de vorm van bepaalde bomen.

Spiralen in het menselijk lichaam
- Vingerafdrukken: Het lijnenspel aan ribbels op onze vingertoppen vormt unieke spiraalpatronen die helpen bij grip en tastgevoel.
- Binnenoor: Het slakkenhuis, een complexe, met vloeistof gevulde spiraalvormige structuur diep in de schedel, is verantwoordelijk voor het omzetten van geluidstrillingen in neurale signalen, ofwel gehoor, en ook het evenwicht
- DNA: De dubbele helixstructuur van DNA heeft een spiraalvorm die essentieel is voor genetische informatie.
- Structuur van vezels: De spiraalvormige rangschikking van spiervezels in bepaalde spieren draagt bij aan hun kracht en beweging.
- Oorkanaal: Het oorkanaal is een spiraalvormige doorgang van het buitenoor naar het trommelvlies en helpt geluidsgolven te versterken.
2. Fractals
Een fractal is een complex geometrisch patroon dat zelfgelijkenis vertoont op verschillende schalen, waarbij elk kleiner deel lijkt op de hele structuur. Fractals tonen de inherente schoonheid van zichzelf herhalende patronen die overal in de natuur te vinden zijn. Deze wisselwerking tussen complexiteit en eenvoud zien zou je geordende chaos kunnen noemen.
Fractals komen veel voor in zowel de natuur als het menselijk lichaam. Ook in kunst zien we ze terug in de vorm van mandalas. Hier volgen een paar voorbeelden.
Fractals in de natuur
- Sneeuwvlokken: Sneeuwvlokkristallen vertonen ingewikkelde fractale patronen omdat elke tak de algemene zeshoekige structuur kopieert.
- Kustlijnen: Kustlijnen, zoals die van stukken land, vertonen fractal-achtige onregelmatigheden wanneer ze op verschillende schalen worden onderzocht.
- Wolken: Cumuluswolken vertonen zichzelf herhalende vormen, waardoor een fractal uiterlijk in de lucht ontstaat.
- Bergketens: De vertakkende vormen van bergketens vertonen fractal eigenschappen, met grotere pieken die zijn samengesteld uit kleinere richels.
- Varensbladeren: Varens hebben vaak bladeren met fractal-achtige onderverdelingen, waarbij elk kleiner blaadje de grotere bladsteel weerspiegelt.

Fractals in het menselijk lichaam
- Longen: De vertakkingstructuur van de bronchiën lijkt op een fractaal patroon als luchtwegen zich verdelen in steeds kleinere vertakkingen.
- Hart- en vaatstelsel: Het ingewikkelde netwerk van bloedvaten, van grote slagaders tot haarvaten, vertoont fractal-achtige vertakkingen.
- Zenuwstelsel: Neuronen in de hersenen vertonen fractale vertakkingspatronen in hun dendrieten en axonen.
- Nieren: De vertakkende bloedvaten en tubuli van het niersysteem weerspiegelen fractale kenmerken.
- DNA: Als je de dubbele helixstructuur van DNA van dichtbij bekijkt, zie je zelfgelijkvormige patronen in de moleculaire structuur.

3. Hexagon (zeshoeken)
Een zeshoek is een zeshoekige vorm met rechte zijden en hoeken. Zeshoeken vertegenwoordigen een efficiënte en stabiele geometrische configuratie die veel voorkomt in de natuur en gebruikt wordt in verschillende structuren in het menselijk lichaam, en laten de universele principes van vorm en functie zien. Benieuwd wat je je hierbij voor moet stellen? Komen ze!
Zeshoeken in de natuur
- Honingraat: Bijen bouwen hun bijenkorven met behulp van zeshoekige cellen, die efficiënt honing opslaan en de structuur van de bijenkorf ondersteunen.
- Ijskristallen: De ingewikkelde ijskristallen van sneeuwvlokken vormen vaak zeshoekige patronen door de moleculaire rangschikking van watermoleculen.
- Basaltzuilen: In rotsformaties zoals de Giant’s Causeway ontstaan zeshoekige kolommen als lava afkoelt en samentrekt.
- Schildpaddenschilden: De schubben op schildpaddenschilden kunnen een zeshoekig patroon hebben, wat bescherming en structurele sterkte biedt.
- Kristallen: Veel minerale kristallen, zoals kwarts en sneeuwkwarts, groeien van nature in zeshoekige vormen door hun atomaire structuur.

Zeshoeken in het menselijk lichaam
- Oogstructuur: De lens van het menselijk oog heeft een zeshoekige vorm, wat bijdraagt aan het gezichtsvermogen en het scherpstellen.
- Huidcellen: Het huidoppervlak bestaat uit zeshoekige cellen die als een puzzel in elkaar passen om een beschermende barrière te vormen.
- Botstructuur: Bepaalde botten, zoals de Trabeculae in sponsachtig botweefsel, hebben een zeshoekige structuur die zorgt voor stevigheid en tegelijkertijd het gewicht minimaliseert.
- Nagelgroei: De matrix van nagelcellen aan de basis van de vingernagel en teennagel heeft vaak zeshoekige patronen.
4. Cirkels (cilinders)
Een cirkel is een perfect ronde vorm met alle punten op gelijke afstand van het middelpunt. Een cilinder is een driedimensionale vorm met twee parallelle cirkelvormige bases, verbonden door een gebogen oppervlak. Zowel cirkels als cilinders zijn fundamentele vormen die terugkomen in de natuur en in het menselijk lichaam. Ze dragen bij aan zowel structurele integriteit als functionele efficiëntie.
Hier volgen een aantal voorbeelden van hoe ze kunnen worden waargenomen in verschillende aspecten van de natuur en het menselijk lichaam:
Cirkels en cilinders in de natuur
- Hemellichamen: Veel hemellichamen, zoals planeten en manen, vertonen cirkelvormen door hun zwaartekracht en draaibeweging.
- Rimpelingen in water: Als een steen in water wordt gegooid, verspreiden concentrische cirkelvormige rimpelingen zich vanaf het punt van inslag naar buiten.
- Boomjaarringen: Dwarsdoorsneden van bomen vertonen vaak cirkelvormige ringen die groeipatronen in de loop van de tijd weergeven.
- Pupillen: De pupillen van mensen en dieren zien eruit als cirkelvormige openingen die de hoeveelheid licht regelen die het oog binnenkomt.
- Vijveroppervlak: Het oppervlak van een kalme vijver vormt vaak cirkelvormige patronen wanneer het verstoord wordt door regendruppels of voorwerpen.

Cirkels en cilinders in het menselijk lichaam
- Iris: Het gekleurde deel van het oog, de iris, is een cirkelvormige spier die de grootte van de pupil regelt en de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt.
- Ogen: De structuur van de menselijke oogbol, inclusief de lens en het netvlies, vertoont cirkelsymmetrie in bepaalde dwarsdoorsneden.
- Bloedvaten: Doorsneden van bloedvaten lijken vaak cirkelvormig en het lumen (de binnenruimte) van slagaders en aders is meestal cirkelvormig.
- Gewrichten: Sommige gewrichten in het menselijk lichaam, zoals het kniegewricht, hebben cirkelvormige of cilindrische onderdelen die beweging mogelijk maken.
- Dwarsdoorsnede botten: De dwarsdoorsnede van botten als het dijbeenbot (femur), het scheenbeen (tibia) en de wervels tonen natuurlijke cirkelvormige en cilindrische structuren die de efficiënte verdeling van krachten en de optimalisatie van ruimte benadrukken, wat bijdraagt aan de functionaliteit van het menselijk lichaam.
5. Driehoeken
Vanzelfsprekend is een driehoek een vorm met drie hoeken en rechte zijden. Kenmerkend aan driehoeken zijn hun inherente stabiliteit en veelzijdigheid. Ze dragen bij aan zowel vorm als functie en komen in verschillende verschijningsvormen voor, zowel in de natuur als in het menselijk lichaam.
Driehoeken in de natuur
- Kristallen: Veel minerale kristallen, zoals kwarts en pyriet, vormen van nature driehoekige vormen door hun atomaire structuur.
- Bergen: Bergketens vertonen vaak driehoekige toppen en hellingen, gevormd door geologische krachten in de loop der tijd.
- Delta’s: De vertakkende patronen van rivierdelta’s kunnen op driehoekige vormen lijken als sedimentafzettingen zich ophopen en het land vormen.
- Vleugels van insecten: De vleugels van insecten zoals vlinders en libellen hebben vaak driehoekige vormen die helpen bij het vliegen en de stabiliteit.
- Bloemen: Sommige bloemen, zoals de iris, hebben driehoekige kroon- of kelkbladeren die bijdragen aan hun kenmerkende uiterlijk.

Driehoeken in het menselijk lichaam
- Schouderspieren: De deltaspieren in de schouders vormen een driehoekige vorm die bijdraagt aan armbeweging.
- Diafragma: Het diafragma, een spier die cruciaal is voor de ademhaling, heeft een driehoekige vorm.
- Nasale brug: De neusbrug in het menselijk gezicht heeft vaak een driehoekige vorm.
- Trapeziusspieren: De trapeziusspieren, die zich uitstrekken van de achterkant van de nek tot de bovenrug, dragen bij aan driehoekige schoudercontouren.
- Schouderblad: Het schouderblad heeft een driehoekige vorm en dient als aanhechtingsplaats voor de spieren.
6. Pentagons en pentagrammen (vijfhoeken)
Waar een pentagon een vijfhoek is, betreft een pentagram een vijfpuntige stervorm die gevormd wordt door de hoekpunten van een pentagon met elkaar te verbinden. Pentagons en pentagrammen zijn fascinerende geometrische vormen die voorkomen in verschillende natuurlijke structuren. In sommige gevallen dus ook in het menselijk lichaam. Ze laten de wiskundige elegantie zien die aanwezig is in zowel levende organismen als de wereld om ons heen.
Benieuwd naar hoe pentagons en pentagrammen in verschillende contexten voorkomen in de natuur en in het menselijk lichaam? Let’s find out!
Pentagons en pentagrammen in de natuur
- Bloemen: Sommige bloemen, zoals bepaalde soorten rozen, hebben vijf bloemblaadjes die in een vijfhoekig patroon zijn gerangschikt.
- Zeesterren: Het lichaam van zeesterren heeft vaak een vijfhoekige vorm, met armen die uitstralen vanuit een centraal punt.
- Kristallen: Bepaalde kristallen, zoals granaten, kunnen van nature een vijfhoekige vorm hebben door hun moleculaire ordening.
- Appels: Snijd een appel horizontaal door en de pitjes zitten vaak in een vijfhoekig patroon rond het klokhuis.
- Bloembladeren: Sommige bladeren hebben een vijfhoekige schikking aan de basis of in de manier waarop ze uit de stengel groeien.

Pentagons en pentagrammen in het menselijk lichaam
- Handpalm en pols: Uitgestrekte vingers en de palm van de hand kunnen gebruikt worden om de hoekpunten van een vijfhoek te benaderen.
- Sternum: Het borstbeen of borstbeen heeft bij sommige mensen een vijfhoekige vorm, met duidelijke facetten en hoeken.
- Menselijke gebaren: De stervorm die ontstaat door de armen en benen naar buiten te strekken in een gespreide arendspositie is een eenvoudig pentagram.
- Bepaalde botten: Sommige botten, zoals het schouderblad, kunnen vijfhoekige gebieden of facetten hebben.
- Rangschikking van de vingers: Het patroon dat gevormd wordt door het samenvoegen van de toppen van de vijf vingers van een hand kan een pentagram vormen.
7. Kegels en piramides
Een kegel is een driedimensionale geometrische vorm met een cirkelvormige basis die stapsgewijs toeloopt naar een enkel punt, terwijl een piramide een veelvlak is met een veelhoekige basis en driehoekige zijden die samenkomen op een gemeenschappelijk hoekpunt.
Kegels en piramides zijn kenmerkende geometrische vormen die zowel in de natuur als in de menselijke anatomie voorkomen. In beide gevallen laten ze de harmonieuze relatie tussen vorm en functie zien. Zo zie je kegels en piramides in verschillende vormen terug in de natuur en in het menselijk lichaam:
Kegels en piramides in de natuur
- Vulkanen: De vorm van veel vulkanen lijkt op een kegel, met een kegelvormige top gevormd door de ophoping van lava en vulkanisch materiaal.
- Dennenbomen: De structuur van dennenbomen vertoont vaak een kegelvorm, met takken die zich naar buiten en omhoog uitstrekken vanuit een centrale stam.
- Ijspegels: De klassieke ijspegel is een echt voorbeeld van een kegelvorm, waarbij het ijs op een kegelvormig wafeltje rust.
- Bergtoppen: Bepaalde bergen, zoals de Matterhorn in de Alpen, kunnen een piramidevorm hebben door erosie en geologische processen.
- Egyptische piramides: Oude piramides, zoals de Grote Piramide van Gizeh, zijn iconische voorbeelden van piramidestructuren gebouwd door beschavingen.

Kegels en piramides in het menselijk lichaam
- Longstructuur: De bronchiën in de menselijke longen hebben een vertakte structuur die lijkt op een kegel, wat de luchtverdeling vergemakkelijkt.
- Neusvorm: De neus heeft een driehoekige piramideachtige structuur met de top aan de punt en de basis die aansluit op het gezicht.
- Tanden en tandwortels: Tanden hebben een conische vorm, waarbij de kroon breder is en de wortel taps toeloopt in het kaakbot.
- Achterhoofdsbeen: Het achterhoofdsbeen aan de basis van de schedel heeft een enigszins piramidale vorm en biedt structurele steun.
- Piramidale spieren: Bepaalde spieren, zoals de musculus pyramidalis in de buik, hebben een piramidale vorm.
8. Bollen
Een bol is een afgerond, meestal ondergronds opslagorgaan van een plant, dat voedingsstoffen bevat en de plant in staat stelt om ongunstige omstandigheden te overleven. De bolvorm heeft vitale functies in zowel planten als het menselijk lichaam. Denk aan opslag, groei en aanpassing aan veranderende omstandigheden. De bolvorm komt zowel in de natuur als in het menselijk lichaam voor. Lees maar mee.
Bollen in de natuur
- Plantbollen: Uien, tulpen en narcissen zijn voorbeelden van planten die groeien uit bolvormige structuren, die energie en voedingsstoffen opslaan.
- Leliebollen: Lelieplanten vormen vaak bollen die elk jaar nieuwe scheuten en bloemen produceren.
- Aloë vera: Aloë vera planten slaan water en voedingsstoffen op in bolvormige structuren aan de basis, waardoor ze goed gedijen in droge omstandigheden.
- Knoflook: Knoflookteentjes zijn bolvormige structuren die opgeslagen voedingsstoffen bevatten en de groei van nieuwe planten mogelijk maken.
- Gladiolen: Gladiolen komen uit knollen, die bolachtige ondergrondse opslagorganen zijn.
- Planeten: Of je nu geloofd dat de aarde rond of plat is, een bol is het in ieder geval wel! Niet voor niets dat we ‘m aardbol noemen.
- Bubbels: Of je nu kijkt naar kolkend water in de zee of opgeklopte algen aan wal, ook de natuur heef zo zijn bubbels die de vorm van een bol aannemen.
- Fruit: Sinaasappels zijn een bij uitstek het soort fruit dat zich kenmerkt door een bolvom, net als de meloen!

Bollen in het menselijk lichaam
- Schildklier: De schildklier in de nek heeft een bolvormig uiterlijk en produceert hormonen die de stofwisseling regelen.
- Haarfollikels: Haarfollikels hebben bolvormige structuren aan de basis, die cellen bevatten die bijdragen aan de haargroei.
- Nagelwortels: De basis van vingernagels en teennagels heeft bolvormige structuren waar de nagelgroei ontstaat.
- Olfactorische bollen: Deze structuren in de hersenen verwerken informatie met betrekking tot geur en spelen een rol in het reukvermogen.
- Synoviale slijmbeurs: Bepaalde met vloeistof gevulde zakjes in het lichaam, zoals synoviale slijmbeurzen in gewrichten, hebben een bolvorm en zorgen voor demping.
- Cellen: Als je ver genoeg inzoomt met een microscoop zie je dat cellen nagenoeg allemaal een bolvormige vorm hebben.
- Oogbollen: Dit is natuurlijk een nobrainer, maar je ogen vormen ook bollen, ofwel oogbollen.
- Zwangere vrouw: Hier had je vast niet direct aan gedacht, maar een zwangere buik neemt ook de vorm van een bol aan. Niet voor niets dat mannen een meloen om hun buik getapet krijgen als ze moeten ervaren hoe het is om zwanger te zijn.
9. Rechthoeken en kubussen
Een rechthoek is een vierzijdige veelhoek met tegenoverliggende zijden van gelijke lengte en vier rechte hoeken, terwijl een kubus een driedimensionale vorm is met zes vierkante vlakken van gelijke grootte.
Rechthoeken en kubussen zijn fundamentele geometrische vormen die zowel in de natuur als in het menselijk lichaam voorkomen en die op verschillende manieren bijdragen aan zowel functie als vorm. Zoals je nu gaat lezen komen ze in verschillende contexten voor in beiden.
Rechthoeken en kubussen in de natuur
- Kristallen: Sommige minerale kristallen, zoals haliet (steenzout), vormen van nature rechthoekige of kubusvormige vormen door hun atomaire ordening.
- Honingraat: Bijen bouwen hun bijenkorven met zeshoekige cellen, maar de algemene structuur kan lijken op een rooster van onderling verbonden rechthoeken.
- Rotsformaties: Bepaalde geologische formaties, zoals zuilvormige basaltlagen of sedimentaire lagen, kunnen rechthoekige of kubusvormige patronen vertonen.
- Mineralen: Kubische en rechthoekige mineralen, zoals pyriet en fluoriet, komen vaak voor in de natuur.

Rechthoeken en kubussen in het menselijk lichaam
- Spiervezels: De rangschikking van spiervezels in bepaalde spieren kan een rechthoekig of kubusvormig uiterlijk geven.
- Cellen: Sommige cellen, zoals epitheelcellen, kunnen een rechthoekige of kubusvormige doorsnede hebben.
- Bloedvaten: Doorsneden van bloedvaten, waaronder sommige haarvaten, kunnen er rechthoekig of kubusvormig uitzien.
- Weefselblokken: Bij medische monsters worden weefselsecties vaak in rechthoekige blokken gesneden voor microscopisch onderzoek.
- Orgaanstructuur: De microscopische rangschikking van bepaalde organen, zoals leverkwabben, kan rechthoekige of kubusvormige structuren vertonen.
- Tanden: Tanden hebben rechthoekige vorm en regelmatige ordening.
- Celstructuren: Cellen kunnen gestructureerde rechthoekige of kubus-achtige vormen aannemen in weefsels en organismen.
10. Ellipsen en ovalen
Een ellips is een symmetrisch langgerekte, gesloten kromme met twee verschillende punten die brandpunten worden genoemd, terwijl een ovaal een algemene term is voor een afgeronde, langgerekte vorm die al dan niet symmetrisch is.
Ellipsen en ovalen zijn veelzijdige vormen die zowel in natuurlijke fenomenen als in anatomische structuren voorkomen en een belangrijke rol spelen in functie en ontwerp. Hieronder zetten we uiteen in welke verschillende vormen je ze terug kunt vinden.
Ellipsen en ovalen in de natuur
- Orbits: De banen van planeten en hemellichamen rond de zon zijn vaak elliptisch.
- Eivormen: Eieren van verschillende dieren, zoals vogels en reptielen, hebben vaak een elliptische of ovale vorm.
- Bladvormen: Sommige bladeren, zoals die van eucalyptusbomen, kunnen een langwerpige ovale vorm hebben.
- Meer- en vijvervormen: De omtrek van meren en vijvers kan een elliptische of ovale vorm hebben door geologische processen.
- Vruchtvormen: Vruchten zoals bananen en avocado’s zijn ovaal, terwijl bepaalde vruchten zoals druiven trossen vormen met een elliptische doorsnede.

Ellipsen in het menselijk lichaam
- Oogstructuur: De iris van het oog ziet er vaak elliptisch uit als de pupil zich vernauwt of verwijdt.
- Eicellen: Menselijke eicellen hebben een elliptische vorm, wat een efficiënte beweging binnen het voortplantingssysteem mogelijk maakt.
- Foetale schedel: De foetale schedel heeft vaak een ovale vorm tijdens de ontwikkeling, wat de doorgang door het geboortekanaal vergemakkelijkt.
- Gewrichtsbeweging: De beweging van bepaalde gewrichten, zoals het schoudergewricht, kan elliptische of ovale bogen beschrijven.
- Dwarsdoorsneden van bloedvaten: Sommige doorsneden van bloedvaten, zoals aderen, kunnen ovale of elliptische vormen hebben.
Waarom zijn de gelijkenissen tussen mens en natuur belangrijk
Besef je even dat de aarde de enige planeet is in ons sterrenstelsel dat leven ondersteunt. Zo biedt het huis aan ongeveer 300.000 plantensoorten, meer dan 600.000 soorten schimmels en ongeveer tien miljoen diersoorten. We moeten onszelf natuurlijk niet wegcijferen in deze totaalsom.
De bossen, rivieren, oceanen en bodems van planeet aarde voorzien onszelf ook van het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen en het water waarmee we onze gewassen irrigeren. We zijn er ook van afhankelijk voor talloze andere goederen en diensten die we nodig hebben voor onze gezondheid, ons geluk en onze welvaart.
Om uit te wijzen waarom dit belangrijk is, sommen we 5 redenen op die het belang van het erkennen van de parallellen tussen de natuur en het menselijk lichaam benadrukken.
1. Nieuwsgierigheid
Het zou mooi zijn als de parallellen je doen verwonderen over jouw verbondenheid met de kosmos als mens. En het je tot nadenken zet over de diepe mysteries van het bestaan, wat aanmoedigt tot filosofische en spirituele introspectie. Dit kan namelijk leiden tot een dieper begrip van je plaats in het universum, wat een gevoel van nederigheid en ontzag bevordert.
2. Creativiteit
Als het nieuwsgierigheid aanwakkert, dan activeert het hopelijk ook je spirituele verkenning, wat op diens beurt verantwoord rentmeesterschap van de aarde aanspoort. Het gevoel van verwondering kan je echter ook inspireren tot wetenschappelijke exploratie en artistieke expressie. Dit dubbele perspectief stelt je als het goed is in staat om je te verdiepen in disciplines als biologie, wiskunde en kunst, wat links- of rechtsom creativiteit en kritisch denken stimuleert.
3. Bewondering
Hoe meer we over de aarde te weten komen, des te meer de verbazing toeneemt. In het zien van de overeenkomsten leren we de wereld beter waarderen, waardoor we kunnen genieten van de kleine dingen in de natuur. Het herkennen van de overeenkomsten onderstreept het prachtige ontwerp dat zowel in de natuur als in het menselijk lichaam besloten ligt. Door de gedeelde geometrische patronen in natuurlijke formaties en onze eigen anatomie waar te nemen, kunnen we een diepere waardering ontwikkelen voor de fundamentele eenheid van het leven op aarde.
4. Zorgzaamheid
Nu we als mensheid de aarde steeds meer de vernieling in helpen, is het belangrijker dan ooit dat we van de wereld leren houden. Met name door deze te waarderen en er zorg voor te gaan dragen. De gelijkenissen onthullen een universele verbondenheid die kunstmatige grenzen overstijgt. Dit bewustzijn bevordert een gevoel van empathie en respect voor alle levende wezens en stimuleert een harmonieuzere relatie met de omgeving.
5. Eenheid
Bewustwording omtrent de gelijkenissen tussen de natuur en de mens kan jouw gevoel van verbinding met alles om je heen vergroten. Het is belangrijk om jezelf hieraan te blijven herinneren. Als mensen onderling voelen we ons ook niet verbonden door het tellen van onze verschillen. Het zijn juist alle gelijkenissen die ons bij elkaar brengen. Daarbij bestaat er al eeuwenlang een opvatting die mens en natuur van elkaar scheidt. De natuur zou wild en ongerept zijn, waar de mens beschaafd en beheerst is. De technologisering en urbanisering van de maatschappij werken deze verstandhouding volledig in de hand. Maar nu weet je dus dat er iets goddelijks in beiden huis, alleen al bij ontwerp.
Je bent één met alles om je heen
Zoals je hebt kunnen lezen is het herkennen van de parallellen tussen de natuur en het menselijk lichaam enorm belangrijk. Onze overeenkomsten met de natuur cultiveren namelijk een diep gevoel van onderlinge verbondenheid en eenheid. Beide vertonen we namelijk ingewikkelde patronen, systemen en ritmes, die de onderliggende harmonie van het universum weerspiegelen.
Daarbij onderstreept het erkennen van deze parallellen het idee dat je als mens niet gescheiden bent van de natuur, maar er integraal deel van uitmaakt, gebonden door dezelfde fundamentele principes. In potentie biedt dit holistische perspectief dus een meer evenwichtige en harmonieuze relatie tussen jou als mens en de natuur op aarde en de kosmos.
Het zou mooi zijn als het lezen van dit artikel je een dieper gevoel van saamhorigheid en eerbied voor het onderling verbonden levensweb stimuleert. Zeker als het uiteindelijk gevoelens voedt van eenheid met al het bestaan op aarde en daarbuiten in de enorme uitgestrektheid van het universum. Als dit zo is, vergeet dit artikel dan niet door te sturen naar een ander!