Written by 17:39 LIFE

Column: Ik liep de World Wide Rally voor vrijheid om m’n angsten achter mij te laten

World Wide Rally Amsterdam

Van de spaarzame herinneringen die ik heb aan mijn vader kan ik mij nog enkele woorden in een gesprek met hem goed voor de geest halen. Ik was nog maar een tiener met eindeloze vraagtekens over het leven. Zeker over waar het met het mijne naartoe moest. 

Opgegroeid met bakken speelgoed, waaronder action mans en legerpoppetjes, had ik de droom om ooit het land te dienen als militair. Mijn vader, zelf ooit verplicht dienstdoende als medisch chauffeur, raadde mij dit toen af.

“Waarom?!”, vroeg ik hem verontwaardigd en gefrustreerd. Hij vertelde mij dat ik er niet het karakter voor had om bevelen op te volgen, omdat mijn natuurlijke aard zich veelal laten horen in de wedervraag ‘Waarom?’. Voor de afwisseling met ‘Want?’ of ‘Hoezo?’.

Mijn angsten

Nu ik eraan terugdenk had hij op dat moment geen beter antwoord kunnen geven. Mijn vader had en heeft tot op de dag van vandaag nog altijd gelijk. Ik zie mijzelf niet per se als een moeilijk persoon, maar ik snap dat ik het sommigen best lastig maken kan. Zeker omdat ik het mijzelf bij tijd en wijle ook behoorlijk onmogelijk maak.

Ik ben namelijk mijn grootste criticaster, en sinds afgelopen jaar zet ik mijn twijfels bij mijn relatie met angst. Net als iedereen voel ik mij in mijn onwetendheid soms ook bang en onzeker. Daarom vraag ik mij nu af of mijn zorgen niet gerechtvaardigd zijn. Maar waar maak ik mij dan zorgen over?

 1. Ik ben bang om mijn baan te verliezen wanneer ik mij kritisch uitspreek over corona
 2. Ik ben bang dat ik zonder inkomen mijn toekomst niet veilig kan stellen
 3. Ik ben bang dat mijn relaties met familie, vrienden en collega’s beschadigt raken
 4. Ik ben bang dat een jaarlijks vaccin-abonnement door de alsmaar toenemende vaccinatiebereidheid op de korte- maar ook vooral lange termijn meer kwaad doet dan goed
 5. Ik ben bang dat iedereen zijn lichaam (indirect) verplicht bloot moet blijven stellen aan een medisch experiment die het immuunsysteem ontmanteld tegen een ziekte die voor de overgrote meerderheid niet gevaarlijk is
 6. Ik ben bang voor een Nederland die de teugels maar blijft aantrekken met als eindstation een totalitair regime en een sociaal krediet systeem
 7. Ik ben bang voor een communistische wereld waarin de meerderheid afhankelijk is van de overheid en daarom gedoemd is om te volgen, niet in staat weerstand te bieden
 8. Ik ben bang voor een toekomst waarin kinderen niet meer het karakter ontwikkelen om zelf na te denken en voor zichzelf op te komen. Mede omdat zij zo verwikkeld zijn in een spinnenweb van leugens, regeltjes en verplichtingen
 9. Ik ben bang voor een wereld waarin men ongezond is tot het tegendeel bewezen is
 10. Ik ben bang voor een medische apartheid door vaccinatiepaspoorten die de samenleving opsplitst en zij die gehoorzamen privileges krijgen boven de tweederangsburgers die dit niet doen

Vooral veel vraagtekens

Ondanks anderhalf jaar onderzoek stel ik mij weleens de vraag of ik zelf niet gewoon paranoïde of angstig ben. Ook wanneer ik het gesprek aanga met iemand wiens wereldbeeld berust op 20 minuten NOS iedere dag, eindig ik in de vraagtekens of ik niet juist degene ben die het niet meer helder op een rijtje heeft. Misschien dat de waarheid spreekwoordelijk zelfs gewoon toch weer in het midden ligt.

In het niet zeker weten laat ik de twijfel bestaan of ik misschien niet gewoon zelf mijn tekortkomingen projecteer op hen die in deze tijden geluk en rust vinden in het huidige overheidsbeleid en medianarratief. Zeker omdat virussen bestaan, een uitbraak kan gebeuren en het logisch is dat een overheid tot op zekere hoogte ingrijpt met maatregelen wanneer er duizenden mensen sterven.

Maar hoever gaat dit? Tot op het punt dat iedereen tegen zijn eigen wil in geïnjecteerd wordt met een in recordtijd in elkaar geflanst goedje dat tot 2023 nog in de experimentele fase is? Waar ligt de grens? En waarom faciliteren politiek en media geen urenlang Corona Debat waarin de wetenschap eens transparant de burger op de hoogte kan brengen? Zo kan het volk op gronde van ratio een overwogen standpunt innemen. In plaats van zich te laten sturen door de emoties van angstaanjagend mainstream nieuws, contextloze partijfragmenten en oppervlakkige discussies in talkshows.

Hoe kan het dat overheden wereldwijd allen zoveel controle en macht uitoefenen om de wereldpopulatie te prikken? Vanuit deze vraag wil ik weten wat voor toekomst onze kinderen later oogsten met de zaden die wij nu planten. Puur omdat dit zo fundamenteel is voor de kwaliteit van leven die ons allen te wachten staat. 

Krijgen wij de vrijheden die ons onder deze spoedwet worden afgenomen ooit nog terug? Het antwoord schuilt in de woorden van Mark Rutte en Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus dat het oude normaal nooit meer zijn vorm terug zal krijgen.

De woorden van Tedros kwamen mij al vrij snel in de corona crisis ter ore, waardoor ik in alles al aanvoelde dat ik geen stap moet zetten in het looprad van de maatregelen.

Vertrouwen in eigen lichaam

Laat er geen twijfel over bestaan: ook veel gezondere mensen dan ik van mijn leeftijd belanden in het ziekenhuis of eindigen met Long-covid. Toch acht ik de kans dat mij hetzelfde ziektebeeld te wachten staat vrij nihil.

Nooit en te nimmer zal ik daarom zomaar de regie over mijn eigen wezenlijke gezondheid toevertrouwen of afstaan aan iets dat buiten mij bestaat. Die verantwoordelijkheid en zeggenschap behoort mij toe, en niemand anders. Ook als het noodlot echt niet anders toelaat, ben ik nog eerder geneigd om een natuurlijk lot onder ogen te zien. 

“Hart en onderbuikgevoel bepalen jouw grenzen, en het uit handen geven van jouw grenzen is het systeem erkennen. Is het zuiver of onzuiver? Wil ik dit of niet?” – Isa Kriens

Ik wil namelijk mijn hele leven zo lang mogelijk kunnen vertrouwen op het defensief en herstellend vermogen van mijn eigen lichaam. Door middel van voeding, beweging en ontspanning. Echter voel ik in alles dat wij mensen het steeds meer toelaten dat wij van onze natuur verwijderen met aards vergif.

Meer en meer proberen wij als mens de natuur onze wil op te leggen, opdat wij haar ontstijgen door transhumanisme. Deze filosofie doorbreekt de natuur gestelde grenzen van ons menselijke bestaan via de samensmelting met geavanceerde technologie. Een direct gevolg van de eco-apartheid die wij al decennialang manifesteren. Alsof wij afgesplitst zijn van alles en iedereen op aarde.

Reële bedreigingen

In de ontwikkelingen omtrent de scheiding tussen mens en natuur schuilen drie dreigingen waar ik wederom vraagtekens bij zet:

 • Hoe gaan wij om met de wijze waarop we technologie (gamen, social media en VR) omarmen?
 • Hoe werken wij aan het vermogen om autonoom gezond te blijven als mens?
 • Hoe richten we de wereld in als het aantal banen terugdringt door automatisering, robots en AI? 

Nu al halen wij kortstondige geluksmomentjes uit eten vol suiker, vet en zout, gepaard met zoete, cafeïne- en alcoholhoudende dranken. Ja, we moeten het leven vieren, maar deze vorm van consumeren vormt alles behalve de voeding van onze gezondheid. Toch vervagen de grenzen van normaal steeds meer als we ons potentieel niet in acht nemen. 

Kunstmatig leven

Daarnaast ruilen we steeds meer menselijke ervaringen in voor kunstmatige technologische hoogstandjes die ons brein hacken. Denk eens aan hoe porno, gamen en Netflix in contrast staan met intimiteit, een bordspel en een goed gesprek. In de afbreuk van onze menselijkheid wordt ook ons lichaam geslachtofferd.

Eenmaal aan het infuus van digitalisatie worden we steeds passiever. In de neerwaartse spiraal van comfort duurt het niet lang eer dat wij straks ook onze eigen boodschappen niet meer zelf halen. Er is nu eenmaal een markt die alles aan je deur levert, en deze groeit organisch en automatisch. Zo houden we nu eenmaal veel tijd over zou je denken. Maar wees eens eerlijk, wat doen we met die tijd – een extra uurtje in de gym óf lekker achterover op de bank?

Met de komst van corona gaat ons godgegeven mechanisme verloren in de angst die een spiegel vormt voor de confrontatie met onszelf. Ben ik dan werkelijk een complotdenker, omdat ik:

 • Vind dat je als mens de plicht hebt om je eigen gezondheid in acht te nemen
 • Vertrouw op mijn immuunsysteem om mij te beschermen
 • Geloof in de kracht van ons eigen lichaam om te helen
 • Van mening ben dat je eigen gezondheid niet de verantwoordelijkheid is van een ander
 • Overtuigd ben dat het injecteren van nieuwe mRNA technologie een eigen keuze moet zijn

“Heb ik vertrouwen in mijn immuunsysteem om de ziekte door dit virus te overleven?”. Stel jezelf deze vraag bij het wel of niet nemen van een experimentele gen injectie. Dit vergelijken gaat niet op met het idee dat we onszelf als kind ook al met alles hebben laten vaccineren, om de volgende redenen:

 1. De mRNA vaccinatie technologie kwam tot voor 2020 enkel als dodelijk uit de test en wetenschappers als Robert Malone (uitvinder mRNA) betwijfelen het huidige testprotocol
 2. De kans op korte termijneffecten als levenslange hartaandoeningen (miocarditis), bloedstollingen, autoimmuunziektes en spierspasmen zijn al vastgesteld
 3. Lange termijngevolgen van deze mRNA vaccinatietechnologie zijn voor iedereen onbekend
 4. De mazelen en pokken muteren niet zo snel als corona dit doet
 5. Een prik tegen deze kinderziektes zet je ten alle tijden voor jezelf en niet uit solidariteit

Dit zijn een aantal redenen om toch meer vertrouwen op de wonderlijke werking van je eigen apparaat. De regel leert natuurlijk wel dat je nooit niet kunt vertrouwen op datgeen wat je zelf niet goed onderhoud. Laat staan dat je het neemt voor een ander die al helemaal de kantjes ervan afloopt – kwetsbare ouderen en zwakkeren daargelaten.

De prijs van comfort

Het moge duidelijk zijn dat meerendeel van de mensheid in het leven zo min mogelijk verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in het leven wil dragen. Dit gaat zelfs zo ver dat men al snel geneigd is om hun lot in andermans handen te leggen.

De overheid regelt het wel. Zo zijn we in alles opzoek om via de kortste weg de grootste staat van comfort te bereiken. Wil jij je goed voelen? Dan eet je iets lekker. Wil je seksuele bevrediging? Dan kijk je porno en speel je met jezelf. Wil jij in de toekomst een eigenschap leren? Dan laat je deze via het bedrijf Neuralink van Elon Musk gewoon uploaden in de chip die gesynchroniseerd is met jouw hersenen. Wil jij nu je vrijheid terug en naar een festival? Dan neem je ‘ gewoon’ een prik.

World Wide Rally Festival Prik GGD

Injectie van schijnveiligheid

In resterend zelfbewustzijn vind men verlossing in een prik, afgedwongen met mondkapjes, recreatieve uitjes en loterijen. De oproep van burgemeester Femke Halsema of tel sell reclame van Hugo de Jonge zijn noodzakelijk. Zeker om een experimenteel goedje aan te prijzen dat bescherming brengt tegen een killer virus. Zo gevaarlijk dat jij en ik ons er voor moet laten testen om te diagnoseren dat we het dragen. Tot slot gaat dus ook onze wil om gezond te zijn gebukt onder de drang naar medicatie en ‘vaccinatie’ voor een stuk meer zekerheid in de toekomst. 

“Hij die vandaag een klein beetje vrijheid opgeeft om morgen iets meer veiligheid te hebben, verdiend nog vrijheid, noch veiligheid.” – Benjamin Franklin

Omdat ik nog altijd geen goede reden heb gehoord waarom je prikt om een ander die zelf al geïnjecteerd kan zijn te beschermen, maar er wel restricties volgen, is mijn antwoord hierop duidelijk: ik wil zelf over mijn lichaam en bewegen kunnen beslissen. Daarom sloot ik mij op 15 mei 2021 om 12:00 uur aan bij de World Wide Rally in Amsterdam Zuid-Oost (Bijlmer). Niet als wappie, een denigrerende naam die doelt op een zonderlinge geestesgesteldheid. Wel als bezorgde burger die staat en loopt voor de vrijheid op een eigen keuze en bewegen in de publieke ruimte.

Want wat anders is vrijheid dan de kracht om zelf over je leven en bewegen te beslissen?

World Wide Rally 15 Mei

Aankomend bij de Amsterdam Boulevard voelde ik mij geïntimideerd door politieagenten, -paarden en -motoren. Gelukkig maakte de spanning die ik voelde al snel plaats voor gedeelde vreugde in inhoudelijke gesprekken, gratis knuffels en bevrijdende liederen. De vrijheidsmars World Wide Rally beloofde al snel veel goeds en werd eigenlijk alleen maar beter. Een stoet van duizenden mensen werd onder toeziend oog van de politie begeleid door de Amsterdam Bijlmer. Wegen met wachtende auto’s en bussen waren afgezet. Even kon ik mij verplaatsen in de mensen die zich daar waarschijnlijk zuchtend en kreunend zaten af te vragen waarom het allemaal zo lang moest duren. De World Wide Rally was echter niet te stoppen.

Aangetrokken door de hoge vibratie kon de plaatselijke bevolking vanaf hun balkon op alle grootsheid neerkijken. Luidkeels werden zij toegezongen met de woorden ‘Sluit je aan!’. Vanaf de zijlijn werden wij ook aangemoedigd door een hijab-dragende vrouw en haar geklap. Zij werd beantwoord met talloze vrijheidslopers die de aura van het collectief verruimden om haar te knuffelen. 

Onder de huidige maatregelen was dit een regelrechte poging tot doodslag. Maar voor de mars geldt er maar één andere wet, die van liefde. Vanuit deze liefde ontvouwde zich ook een vorm van respect die zorgde voor het moment van de dag. In het passeren van het Afscheidshuis Amsterdam-Zuidoost ‘Yarden’ vonden duizenden demonstranten zichzelf in doodse, maar condolerende stilte met Patrick Poetjet Kromowidjojo en zijn broeders, die met hun motorbende afscheid namen van een veteraan. 

World-Wide-Rally-Herdenking
Post Patrick Poetjet Kromowidjojo

Negatieve aspecten

Eenmaal de cirkel rond gemaakt op het grasveld bij de ArenA Boulevard werd er nog wat nagepraat, gedanst en gelachen. De World Wide Rally was klaar. De vreugde galmde na toen het klokslag 17:00 uur begon te regenen en de rest van iedereen naar huis afdroop. Een uur fietsen later keek ik thuis op social media wat het allemaal teweeg had gebracht in onze landelijke pers. En wel ja, de ooit sociaal democratisch getinte verzetskrant ‘Het Parool’ pakte uit met twee titels:

Ik twijfel er niet aan of de titels over de World Wide Rally waarheidsgetrouw geformuleerd zijn. Wel zet ik mijn bedenkingen bij de intenties die op mijn ogen een vertekend, demoniserend en spottend beeld drukken. Hoe je zo’n wonderschone dag aan de bühne kunt verkopen als iets wat nog maar eens onderstreept hoe ongevoelig, egoïstisch en asociaal dat verzetstuig is. De focus op negatieve aspecten rondom de World Wide Rally is wat mij betreft helemaal in lijn met de berichtgeving van de overheid en media. Een tandem die al maandenlang tegengeluid censureert, betutteld en knuppelt. 

Dergelijk eenzijdige sturing beangstigt mij nog meer. Waar gaat het heen als alle koppen enkel en alleen dezelfde kant opstaan en niemand meer voor zichzelf nadenkt? De democratie vertaalt zich zo naar een leven onder een tirannie van de meerderheid.

Kun jij je inmiddels voorstellen waarom ik mij nu afvraag: Waarom? hoezo? 

Andere agenda

Hoe is het mogelijk dat er ingrijpende maatregelen uitrollen onder de gevolgen van ‘mogelijkheid’, terwijl we de oorzaken als ‘toeval’ blijven omarmen? Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Mark Rutte en Hugo de Jonge onder hun strijdkreet ‘Build Back Better’ een heel andere agenda dienen dan ons landsbelang. Goed voor de sociaal-psychische ontwrichting van de samenleving, faillisementen, schuldenlast en werkeloosheid. En dan hebben we het nog niet eens over de verdiensten van Big Farma en de grote techbedrijven, die hun miljardenwinst recordhoogtes zagen bereiken. 

Waar Winston Churchill ooit zei nooit een goede crisis te verspillen, ziet Klaus Schwab – President WEF én uitvinder van BBB – de perfecte mogelijkheid voor een Great Reset. Hij schreef hier zelfs het gelijknamige boek over dat Rutte omschrijft als een inspirerende en hoopvolle toekomst.

Inmiddels zijn de intenties van de elite met de Great Reset kraakhelder. Alle waarde van geld, grondstoffen en middelen moet behouden blijven door de zittende macht. Het huidige systeem is zo in elkaar gezet dat de top hier automatisch van profiteert. Echter staat dit systeem door de eindeloze inflatie op klappen. Daarom moet er een hervorming plaatsvinden. Opdat spreekwoordelijk de massa (99%) haar macht, geld en energie blijft afdragen aan de machine van de elite (1%). Groot kans dat de inflatie straks astronomische vormen aanneemt. Het is dan straks ook verdacht eenvoudig om hiervoor het schuldvingertje naar corona te wijzen.

Ook wordt er onder de vlag van Covid – en de noemer gezondheid – meer en meer controle geworven met het corona paspoort. Achter dit paspoort schuilt een systeem dat door diens functionaliteiten gebruikt kan worden om sancties te treffen wanneer iemand zich misdraagt.

Dit manifesteert zich as we speak in een medische apartheid: ben jij niet gevaccineerd, dan kun je niet participeren. Dit zien we al in Frankrijk, Canada, Duitsland en Israël, om maar wat vrije Westerse landen op te noemen. Niet voor niets dat de overgrote meerderheid hartstochtelijk die applicatie omarmt, omdat het hierdoor eindelijk terugkrijgt wat is afgenomen. Onwetend over het feit dat zij met elke prik de vrijheid van ongevaccineerden inperken, en daarmee die van zichzelf. De meerderheid prikt zichzelf op deze manier, maar na welke prik is het genoeg?

“Een grote mogelijkheid”

Ben jij niet gevaccineerd, dus luister je niet naar het overheidsadvies, dan mag je niet participeren. En wat heeft dit verder nog voor gevolgen? Vroeg of laat kan dit zich meten aan het sociale krediet systeem van de Chinese technocratie. Hier heeft dit systeem als doel: “de uitbouw van ‘een harmonieuze socialistische samenleving’, het perfectioneren van de ‘socialistische markteconomie’ en het versterken van ‘de oprechtheid van de Chinezen’.”

Pre corona hadden we iets als een sociale krediet score in het Westen als onmogelijk beschouwd. Nu geven we langzaam maar zeker onze vrijheid op voor veiligheid. Zij die hierin opgroeien weten straks niet beter, dan is de hoop helemaal zoek.

Je ziet het nu al gebeuren. Kanalen met tegengeluid maken kennis met censuur onder de noemer ‘Fake News’. Opiniemakers met kritiek worden geshadowbanned of monddood gemaakt, terwijl zij die het systeem bepalen zich verschuilen achter het beleid tegen misleidende medische informatie van een medium als LinkedIn. Zo werd zelfs Van Haga in verkiezingstijd gewoon offline gehaald. Ditzelfde beleid wordt via elke post op bijvoorbeeld Instagram voorzien van een popup voor een bezoekje aan ‘het COVID-19 Informatiecentrum voor informatiebronnen over vaccins’. Ook big Tech laat zich lenen voor een dominant eenzijdige stroom van informatie.

Is het overigens puur toeval dat LinkedIn eigendom is van Microsoft, een bedrijf dat eigendom is van Bill Gates, een man die hoofdsponsor is van Big Farma en tevens als eenmansland wilt plaatsnemen in de board van de WHO, de NGO die contracten sluit met landen opdat zij het corona beleid hanteren, wat zich toespitst op het nemen van een experimentele gen injectie, terwijl het definities van pandemie, groepsimmuniteit en vaccin heeft gewijzigd?

Ahg, dat is toch maar een complot.

Je moet en zal deugen

Een land met een sociaal krediet systeem is een land waar de bevolking onder constante surveillance staat. Dit ligt weer in lijn met de noodzaak van een cashloze maatschappij: je staat waar je ook gaat onder toezicht. Is het niet via je bankpas of paspoort, dan wel via je corona checkapp of GPS. Dit heeft als doel om een moreel veilige samenleving te creëren waarin criminaliteit geen schijn van kans heeft. In dit principe geven we opnieuw onze vrijheid op voor veiligheid.

Logisch zou je zeggen, want een normaal persoon heeft niks te verbergen, en juicht al helemaal geen criminaliteit toe. Maar wat als er geen feedbacksysteem is voor zij die bepalen wat wel of niet mag, en ons controleren? Spreek jij je ten slotte tegen het beleid uit, dan volgen er sancties – of je nu de waarheid deelt of niet. Zo kent de waarheid hetzelfde lot als je vrijheid.

Door de mate van controle zal de zelfcensuur, angst om je uit te spreken, toenemen, omdat alles wat je doet en zegt in het gareel moet zijn met grote lijnen van de zittende macht. Doe je dit niet, trekt je medemens wel aan de bel en krijg jij te maken met justitie.

Zo neemt een tweesplitsing van de samenleving alleen maar nog ernstigere vormen aan. Zij die niet meebewegen delven hierbij het onderspit. Tenzij wij allen ons bewustzijn verhogen. De worst die ons wordt voorgehouden vergroot de kans dat we niet zien waar we op afstevenen.

Is mijn angst niet gerechtvaardigd?

De bodem van ieder individu ligt ergens anders. Helaas zit de mens zo in elkaar dat het deze moet raken totdat het tot inkeer komt. Iemand met verslavingsproblemen is hiervan het perfecte voorbeeld. Groot kans dat men de kop alsnog in het zand steekt wanneer dit lot ons treft, omdat we ons toch al machteloos voelen in de schaduw van deze David vs. Goliath taferelen. Wat ga je doen tegen een systeem die met justitie een monopolie heeft op geweld, die zelf de spelregels maakt en bovendien met massa media de meerderheid toespreekt?

Uiteraard bestaat de kans dat dit doemscenario van de realiteit de illusie is van angst, maar wat als ik met mijn 29 jaar in alle rede gelijk heb? Ik hoop dat je mij een aantal jaar van nu nog altijd aan de schandpaal nagelen kunt – voor iedereen ontvang ik die vier nagels in mijn ledematen van harte.

Maar hoe ga jij jezelf straks in de spiegel aankijken als de complottheorieën, die nu al uitkomen in de vorm van medische apartheid, vaccinatie paspoorten en applicatie voorwaarden, straks allemaal onze realiteit vormen? Om nog maar te zwijgen over de bijwerkingen van de mRNA injectie. Net als dat we nog altijd zwijgen over de nevenschade van deze crisis.

En waar doen we het nu werkelijk nog voor? Het moge inmiddels duidelijk zijn dat je met dubbele vaccinatie alsnog ziek kan worden, in het ziekenhuis of op de IC kunt belanden en andere mensen kunt besmetten. Kortom: met alleen vaccineren komen we niet uit deze crisis. Sterker nog, de maatregelen zoals mondkapjes, afstand houden etc., moeten volgens onderzoekers ook van kracht blijven. Toch krijg je als gevaccineerde die positief test toch een groen vinkje, waardoor je met een QR-code toch op vakantie of naar een evenement toe kunt. Ondertussen roept de president van de WHO ons allen op intenser te vaccineren, omdat varianten de oorlog winnen:

Snap jij het nog? Gevaccineerde mensen die positief testen mogen toch reizen op het moment dat gevaarlijke varianten terrein winnen. Is dit dan puur om ze te belonen voor hun moeite, of wat is er overgebleven van het principe dat we dit doen om een ander te beschermen?

Ernst van COVID-19

Ja, de kans bestaat dat de IC bedden overstromen als je COVID-19 uit laat razen, maar wat verwacht je? Afgelopen decennium is de zorg afgeschaald terwijl de bevolking toenam, vergrijsde en ongezonder ging leven. Feit is ook dat in 2020 het aantal IC-bedden veel lager (68.936) lag dan in 2019 (73.979), bron Stichting NICE. Dit is mogelijkerwijs te verklaren via de lockdown, waardoor er minder spoedeisende hulp nodig was.

Hoewel COVID-19 inmiddels 4+ miljoen doden wereldwijd telt, en in Nederland nog geen 18.000, wijst John P A Ioannidisa globaal een Infection Fatality Rate (IFR) van 0.15 uit. De IFR is een schatting van het percentage sterfgevallen onder alle geïnfecteerde personen. In zijn paper haalt John een Rotterdams onderzoek aan die de IFR in Nederland bepaalt op 0.65. Dit komt overeen met de schatting van de WHO, die de IFR op 0.5 – 1 heeft bepaald.

De vraag is of je een virus dat een aantal keer dodelijker is dan de griep een A-status moet toedichten. Even voor de duidelijkheid, ook polio, de pokken en Ebola (waaraan 50-90% overlijdt) behoren tot deze categorie. Uit de cijfers van de WHO blijkt dat COVID-19 voor 99,85 % van de wereldbevolking NIET dodelijk is en 98% niet eens ziek wordt.

Toch is de regering door de A-status en de spoedwet gemachtigd om het land op slot te houden zodra zij dat noodzakelijk achten. Aangezien het hele beleid zich stoelt op het aantal besmettingen, als pijler voor de IC. Zeker in de wijsheid dat je meer besmettingen telt op het moment dat je meer gaat testen. Even daargelaten dat een sneltest of PCR-test zich niet lenen voor een diagnose, laat staan op zo’n grote schaal.

Blijkbaar werkt de PCR wel om de prevalentie van het virus onder de algemene bevolking vast te stellen. Genoeg reden dus om last minute alle festivals af te lasten, want ja, Verknipt Festival was met 300 besmettingen en 1.100 positieve testen een superspreader event. Of toch niet? Even voor de duidelijkheid: het idee was dus om op basis van de testresultaten een inschatting te maken voor het wederom op slot gooien van de evenementenbranche om de zorg te ontlasten. Dit terwijl een groot deel van de grootste risicogroep die op de IC kan belanden al dubbel gevaccineerd was.

Normaal gesproken zou je nu adem kunnen halen, maar daar was dan de deltavariant. De Deltavariant is net zo besmettelijk is als de waterpokken en vaccinatie beschermt hier bovendien niet tegen.

Gezond verstand

Toch blijven dergelijke ontwikkelingen en statistieken de drijfveer om op de gehele bevolking vanaf 12 jaar te experimenteren. Men wordt verzocht om uit solidariteit het virus te nemen. Dit terwijl er elk seizoen een nieuwe variant uitbreekt die in theorie zwakker moet zijn, maar volgens de wetenschap en media niet alleen dodelijker, maar ook besmettelijker is. Niet voor niets dat de overheid zich met 60+ miljoen gekochte boosters alvast wapent tot 2023.

Om dit te registreren moet iedereen de CoronaCheck App downloaden. Hiermee kun jij dus bewijzen dat je gezond bent, ondanks dat je niet ziek bent en testen bij geen klachten zinloos is. Mensen met een ongezonde levensstijl, overgewicht en onderliggend leed zijn per definitie dan wel gezond en mogen op vakantie. Zij die zich niet laten vaccineren, maar wel sporten, gezond eten en actief leven, zijn dit niet en gaan plat gezegd gebukt onder een medische apartheid.

Vaccinatiepaspoorten moeten worden stopgezet. Ze accepteren betekent het valse idee accepteren dat de overheid jouw leven, lichaam en vrijheid bezit. – Rick Nolan

Alleen al door deze ontwikkeling lijkt het middel toch erger dan de kwaal? Toch leeft het idee in onze samenleving dat persoonlijke keuzes ook gevolgen hebben, zoals met elke keuze in ons leven. “Niemand verplicht je namelijk te vaccineren, dus is het jouw eigen keuze om straks niet naar een feestje te mogen, of de bioscoop, of de gym, of de bibliotheek, of waar dan ook.”

Klinkt dit als de normen en waarden van een gezonde maatschappij?

Nu kunnen we net als bij elke oorlog of pandemie wel denken dat het wel overwaait, maar met een dergelijk controlesysteem is dit nog maar werkelijk de vraag. Zij die lopen voor vrijheid denken het antwoord al te weten. Nederland moet angstvrij weer open, ook al lopen we tot het einde der tijden een World Wide Rally.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Close